Wat gebeurt er met een geldtransactie bij een saldotekort?

© thinkstock
Roel Van Espen medewerker Trends

Het gebeurt weleens dat het saldo op je zichtrekening onvoldoende is om een betaling uit te voeren. Wordt die dan finaal geweigerd, of wordt ze op een later tijdstip opnieuw aangeboden?

Heb je onlangs een grote aankoop gedaan, of is je loon een dagje later dan gewoonlijk gestort? In dat geval bestaat de kans dat je bankrekening tijdelijk ontoereikend is voor de betaling van een overschrijving (met memodatum), domiciliëring of doorlopende opdracht. Wat gebeurt er dan met die transactie?

Wij informeerden alvast bij BNP Paribas Fortis. Daar blijft een overschrijving of doorlopende opdracht bij een ontoereikend saldo gedurende vijf bankwerkdagen ‘in het systeem’. Dagelijks wordt ze een tiental keer ter betaling aangeboden. Is het saldo na die periode nog steeds onvoldoende, dan wordt de transactie gelabeld als ‘geweigerd’.

Welke kost betaal je dan?

Kan de betaling na vijf bankwerkdagen nog niet uitgevoerd worden, dan betaal je een kost van 4,50 euro. Dat is weliswaar niet het geval voor minderjarigen, klanten met een Service Pack-rekening, zelfstandigen, bedrijven en juridische beroepen. Ook bij een overlijden of faillissement en bij transacties tussen je eigen rekeningen worden geen kosten aangerekend.

Bij een domiciliëring – waarbij je de schuldeiser de toestemming geeft je rekening te debiteren voor het verschuldigd bedrag – gelden andere regels. Hierbij kan de transactie enkel op de voorziene dag zelf uitgevoerd worden. Gedurende die dag wordt de betaling meerdere keren aangeboden, maar wanneer je saldo ontoereikend blijft, betaal je eveneens 4,50 euro.

Andere banken, andere regels

Belfius probeert de verrichting nog drie keer opnieuw uit te voeren. Als het saldo na drie dagen nog altijd onvoldoende blijkt, betaal je vijf euro. ING weigert de transactie na één of anderhalve dag (afhankelijk van de transactie) en rekent dan 7,26 euro aan. Bij Crelan betaal je 4,20 euro (na enkele mislukte pogingen gedurende dezelfde dag) wanneer de begunstigde bij een andere bank zit.

Heel wat andere financiële instellingen – waaronder Argenta, Axa, Bpost bank, BKCP Bank, Record Bank, VDK Spaarbank en KBC – rekenen echter geen kosten aan. Sommige banken voeren de transactie alsnog uit wanneer het saldo bijvoorbeeld binnen drie dagen aangezuiverd wordt, maar andere (zoals Argenta en BKCP Bank) doen geen nieuwe pogingen meer.

Nog even dit: wanneer je ‘onder nul’ mag gaan op je rekening, dan wordt de overschrijving, domiciliëring of doorlopende opdracht sowieso uitgevoerd. In dat geval betaal je uiteraard wel een forse debetrente op het negatieve bedrag, en dat is ook een kost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content