Wanneer moet je toch extra kosten betalen als je belt of surft in het buitenland?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Midden juni werden de roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft. Toch is bellen of surfen op vakantie daarom nog niet altijd goedkoop.

Goed nieuws voor wie binnen de EU op reis gaat: de roamingkosten die je telefoonfactuur tot voor kort loodzwaar konden maken, bestaan niet langer. Wanneer je nu in een ander EU-land naar het thuisfront belt (naar vast en mobiel) of sms’t, dan betaal je daarvoor nu hetzelfde bedrag als wanneer je dat in België zou doen. Ook wanneer je op internet surft of je Facebook checkt vanop je smartphone, betaal je geen bijkomende kosten meer in het buitenland.

De roamingkosten zijn weliswaar enkel afgeschaft binnen de Europese Unie. Landen zoals Turkije, Monaco of Zwitserland maken daar geen deel van uit. ‘Let dus op wanneer je bijvoorbeeld in Italië op vakantie bent en je niet ver van de Zwitserse grens bevindt’, waarschuwt de financiële portaalsite Wikifin. ‘Vooraleer je begint te surfen op je smartphone, controleer je het beste of je met een Italiaans netwerk verbonden bent, en niet met een Zwitsers.’

Voorwaarden blijven gelden

Weet ook dat de voorwaarden van je abonnement blijven gelden in het buitenland. Ga je over je limieten voor bellen, sms’en of surfen, dan worden dezelfde kosten aangerekend als in België. Zorg er dus voor dat je de opgelegde gebruiksgrenzen niet overschrijdt. De meeste telecomproviders bieden een mobiele app aan waarmee je op elk ogenblik je verbruik kan raadplegen.

Heb je een abonnement waarmee je in België mobiel mag surfen zonder datalimiet, dan heb je ook op reis recht op een ‘groot volume’ voor dataroaming tegen thuistarief. Hoeveel dat precies is, hangt af van de prijs die je betaalt voor je mobiele bundel. Het volume aan roamingdata moet minstens dubbel zo groot zijn als het volume dat wordt verkregen door de prijs van je abonnement (exclusief btw) te delen door 7,70 euro.

Een voorbeeld: je betaalt maandelijks veertig euro (exclusief btw) voor een mobiele bundel die onbeperkt bellen, sms’en en surfen inhoudt. In een ander EU-land heb je dan recht op ten minste (2 x (40 / 7,70) = 10,4 gigabyte. Ga je over deze datagrens heen, dan mag maximaal 7,70 euro (plus btw) per extra verbruikte gigabyte aangerekend worden. Dit maximumtarief zal in de komende jaren nog dalen tot 2,50 euro in 2022.

‘Redelijk’ verbruik

‘Zolang je in België meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, val je onder de voorwaarden van ‘redelijk’ gebruik’

Ook wanneer je provider oordeelt dat je mobiel gebruik in het buitenland niet ‘redelijk’ is, kunnen extra kosten aangerekend worden (informeer je desnoods voor je vertrek). De operator mag je roamingverbruik meten gedurende een periode van vier maanden. Ben je in die tijdsspanne vaker in andere EU-landen geweest dan in België en heb je daar meer gebruikgemaakt van mobiele diensten dan thuis, dan zal hij je wellicht om uitleg vragen.

Blijf je ook daarna zondigen tegen de voorwaarden van ‘redelijk’ gebruik, dan betaal je mogelijk een toeslag van ook weer 7,70 euro exclusief btw per gigabyte. Je provider heeft dan eveneens het recht om maximaal 3,2 cent per minuut voor uitgaande gesprekken en 1 cent per uitgaande sms aan te rekenen. Maar zover zal het waarschijnlijk niet komen wanneer je niet langer overdrijft.

‘Zolang je in België meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang je je mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, val je onder de voorwaarden van ‘redelijk’ gebruik’, stelt Europa. ‘Binnen deze scenario’s kan je overal in de Europese Unie roamen tegen thuistarief.’ Consumenten die dus af en toe op reis gaan buiten het land waar ze wonen of waar ze een nauwe band mee hebben (bijvoorbeeld omdat ze er werken of studeren), hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Woon je in België, maar werk je bijvoorbeeld in Nederland? Ook voor grenswerkers is het beleid inzake ‘redelijk’ gebruik van toepassing. Iedere dag waarop je telefoon minstens eenmaal verbinding maakt met een gsm-mast van het netwerk van je binnenlandse provider, telt mee als een dag waarop je thuis bent. Zelfs wanneer je die dag ook in het buitenland bent geweest.

Nog even dit…

Reis je per schip of vliegtuig binnen de EU, dan kan je roamen tegen thuistarief zolang je verbonden bent met een gsm-mast aan land. Gaat het mobiele verkeer echter via een satellietsysteem, dan zal je moeten betalen voor niet-gereguleerde roamingdiensten waarvoor geen maximumtarieven gelden. Ook buiten de Europese Unie ben je maar beter op je hoede. Ga daar zeker op zoek naar plaatsen met gratis wifi.

Partner Content