Vooral door het verdwijnen van papieren effecten aan toonder, zijn bankkluizen minder populair geworden. Voor wie waardevolle roerende zaken heeft zoals gouden munten, juwelen of kunstvoorwerpen kan een bankkluis nog interessant zijn.

Maar wat als je dat niet hebt? Ook dan kan een bankkluis huren (ongeveer 40 euro per jaar) nog nuttig zijn. Denken we maar aan allerlei belangrijke documenten zoals uw diploma's, een eigenhandig testament, je huwelijkscontract,...

In de huurprijs van de kluis zit doorgaans ook een onbeperkte verzekering tegen diefstal, brand en waterschade. Ook als de bank failliet zou gaan, behoud je alle eigendomsrechten op de inhoud van de kluis.

Ook voor rekeninguittreksels

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat banken de gegevens van je rekeningen maar 10 jaar bijhouden. Vandaar dat het soms ook nuttig is om een bankkluis te huren om bepaalde rekeninguittreksels in te bewaren die je vaak na 10 of soms zelfs 30 jaar moet kunnen tonen.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als één van de kinderen een bankgift kreeg en de ander kinderen niet. Of denken we maar aan een zogenaamde gesplitste aankoop van een onroerend goed door ouders (vruchtgebruik) en kinderen (blote eigendom), waarbij de kinderen vooraf het geld kregen via een bankgift om de aankoop van hun deel (de blote eigendom) te kunnen doen. Bij het overlijden van de ouders (vaak 20 of 30 jaar later) kunnen deze rekeninguittreksels dan heel nuttig zijn. (JA)

Vooral door het verdwijnen van papieren effecten aan toonder, zijn bankkluizen minder populair geworden. Voor wie waardevolle roerende zaken heeft zoals gouden munten, juwelen of kunstvoorwerpen kan een bankkluis nog interessant zijn.Maar wat als je dat niet hebt? Ook dan kan een bankkluis huren (ongeveer 40 euro per jaar) nog nuttig zijn. Denken we maar aan allerlei belangrijke documenten zoals uw diploma's, een eigenhandig testament, je huwelijkscontract,... Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat banken de gegevens van je rekeningen maar 10 jaar bijhouden. Vandaar dat het soms ook nuttig is om een bankkluis te huren om bepaalde rekeninguittreksels in te bewaren die je vaak na 10 of soms zelfs 30 jaar moet kunnen tonen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als één van de kinderen een bankgift kreeg en de ander kinderen niet. Of denken we maar aan een zogenaamde gesplitste aankoop van een onroerend goed door ouders (vruchtgebruik) en kinderen (blote eigendom), waarbij de kinderen vooraf het geld kregen via een bankgift om de aankoop van hun deel (de blote eigendom) te kunnen doen. Bij het overlijden van de ouders (vaak 20 of 30 jaar later) kunnen deze rekeninguittreksels dan heel nuttig zijn. (JA)