Waar moet je op letten als je geld wisselt buiten de eurozone

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie naar een land binnen de eurozone reist, kan zonder extra kosten geld afhalen. Maar wie een land als Thailand aandoet, kan op problemen stuiten. Een overzicht.

Hier kan je lezen waar je moet op letten als je in het buitenland betaalt met je bankkaart. Zo benadrukte de federatie dat het belangrijk is na te gaan of je je debetkaart moet activeren in het buitenland. Maar wie de grenzen van de Europese muntunie oversteekt, moet toch met een aantal extra zaken rekening houden. Wij lijsten de belangrijkste aandachtspunten op.

Rechtstreeks omrekenen valuta’s

De Nederlandse nieuwswebsite nrc.nl heeft vorig jaar een onderzoek gedaan naar de kostprijs van de omrekening van de vreemde valuta naar de eigen munt. De site kwam toen tot de conclusie dat de banken extra kosten aanrekenen als je aan een automaat bijvoorbeeld dollars of yens wil omreken naar euro’s. Dat komt omdat ze een ongunstige wisselkoers gebruiken.

Een journalist van de site nam de proef op de som in Thailand. Toen hij 10.000 baht afhaalde, stond er 266.50 euro op zijn bankafschrift. Wanneer hij datzelfde bedrag afhaalde, maar koos voor een directe omrekening, verscheen er een hoger bedrag op zijn afschrift: 277,27 euro. Dat is 4 procent meer.

Enkele onderzoekers van de Universiteit Utrecht kwamen eerder al tot dezelfde conclusie. In 2014 schreven ze in het vakblad Economische Statische Berichten dat consumenten bij dynamic currency conversion 3 tot 8 procent meer moeten betalen.

Wissel geen geld in luchthavens

Volgens nrc.nl is het geen goed idee euro’s om te wisselen in de lokale valuta op een luchthaven. De Nederlandse betalingsexpert Simon Lelieveldt benadrukt op de site dat de bankautomaten op het vliegveld andere wisselkoersen hanteren dan in de stad.

Lelieveldt raadt reizigers dan ook aan via de eigen bank of het GWK Travelix een kleine hoeveelheid lokale valuta aan te schaffen. Zodra je voeling hebt met de lokale munteenheid, kan je geld afhalen via de bankautomaten zonder een beroep te doen op de dynamic currency conversion.

Gratis geld omwisselen bestaat niet

Lelieveldt waarschuwt eveneens voor wisselkantoren die zogezegd geen commissie aanrekenen. “Als ze geen commissie aanrekenen, verdienen ze geld aan de wisselkoersen”, klinkt het. “De wisselkoers die je daar betaalt, zal flink afwijken van de wisselkoers die op financiële markten wordt gebruikt.”

Haal grote bedragen af

Geld afhalen in een land buiten de eurozone kost geld. De banken rekenen wisselvergoedingen aan. Die lopen lichtjes op naarmate het bedrag groter wordt. Toch blijft het interessant grote bedragen af te halen. Wie meermaals kleine bedragen afhaalt, betaalt op het einde van de rit meer.

Klanten van KBC moeten bijvoorbeeld 4,11 euro betalen als ze bedragen tot 25 euro afhalen. Wie 50 euro afhaalt, betaalt 4,90 euro. 250 euro afhalen kost 11,19 euro. Dat is ruim 28 euro minder dan als je tien keer 25 euro afhaalt.

Geld afhalen met een kredietkaart is duurder. Ter vergelijking: 25 euro afhalen met een kredietkaart in een land buiten de eurozone kost 5,40 euro. Dat is 1,29 euro meer dan met een bankkaart. Voor sommige grotere bedragen is het wel goedkoper een kredietkaart te gebruiken. Het is dan ook aangeraden info op te vragen bij je bank vooraleer je vertrekt op reis.

Partner Content