Waar moet je heen met je spaargeld?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Op sommige websites tref je een module aan waarmee je de spaarrekeningen van verschillende Belgische banken kan vergelijken. Welke is de meest interessante?

Wikifin.be

Tijdens je zoektocht naar het beste spaarboekje kan je alvast terecht bij Wikifin.be. Deze website, ontwikkeld door de FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), laat je namelijk spaarrekeningen vergelijken. Klik daarvoor op ‘Tools’, en selecteer vervolgens de ‘Spaarsimulator’.

Je moet eerst een aantal selectiecriteria ingeven: het gewenste banktype (met of zonder een agentschappennetwerk), de wijze waarop de rekening moet beheerd worden (op de klassieke manier of via internet) en of je al dan niet kiest voor een jongerenrekening.

Vervolgens wordt gevraagd je startbedrag, de te verwachten maandelijkse storting en de duur van je belegging (tussen een maand en vijf jaar) in te geven. Wanneer je daarna klikt op ‘De simulatie starten’, toont Wikifin.be je welk spaarbedrag je bij de verschillende banken mag verwachten na afloop.

De resultaten in de lijst kan je sorteren op bank en op eindbedrag. Jammer is wel dat de basisrentes en getrouwheidspremies in eerste instantie niet afzonderlijk weergegeven worden, terwijl dat onderscheid toch wel relevant is voor je uiteindelijke keuze. Via een klik op ‘Details’ krijg je weliswaar meer gegevens te zien.

Ook het feit dat je bij aanvang meteen zelf een aantal keuzes moet maken, sluit al meteen een heleboel opties uit. Wij hadden liever een simulator gezien die je eerst een volledige resultatenlijst toont met alle mogelijkheden, om die vervolgens zelf te gaan filteren.

Bankshopper.be

Ook Bankshopper.be biedt een spaarsimulator aan in de rubriek ‘Sparen en beleggen’. Hier moet je eveneens een startbedrag en de verwachte periodieke storting ingeven. Handig is dat je hierbij – in tegenstelling tot bij Wikifin.be – zelf de periodiciteit kan aangeven: van maandelijks tot jaarlijks.

De looptijd mag hier tussen twee maanden en tien jaar liggen. Je kan aangeven of je ook jongerenrekeningen in de resultaten wil zien, terwijl je bij Wikifin.be moet kiezen tussen ofwel gewone rekeningen ofwel jongerenrekeningen. Indien gewenst kan je zelfs alleen de verschillende spaarrekeningen binnen eenzelfde bank laten weergeven.

Nog een belangrijke troef is het feit dat je hier niet hoeft te kiezen tussen bank- en rekeningtypes, wat leidt tot meer resultaten. De resultatenlijst is trouwens gedetailleerder dan die van Wikifin.be: je ziet telkens meteen de percentages voor de basisrente en de getrouwheidspremie.

Spaargids.be

Spaargids.be biedt eveneens een spaarsimulator aan in de rubriek ‘Sparen’. De module is vergelijkbaar met die van Bankshopper.be, al is het hier niet mogelijk om vooraf een specifieke bank te selecteren.

De resultatenlijst van Spaargids.be vinden wij de meest overzichtelijke en gedetailleerde van allemaal. Ze toont de twintig interessantste spaarrekeningen, maar je kan die uitbreiden via ‘Toon alle resultaten’ onderaan. Een extra meerwaarde is het feit dat de kredietwaardigheidsrating voor elke bank getoond wordt, plus een beoordelingsscore van andere gebruikers.

De moeite waard?

Jazeker: bovenstaande onlinevergelijkers zijn handige hulpmiddelen bij je zoektocht naar interessante spaarboekjes. Beperk je echter niet tot één vergelijkingssite, maar doe een beroep op meerdere bronnen. Zo krijg je het meest volledige overzicht van het aanbod in België.

En ook al proberen deze websites zo actueel mogelijk te zijn, toch doe je er goed aan om steeds de officiële tarieven en voorwaarden bij de banken zelf te checken. Weet overigens ook dat de basisrente en de getrouwheidspremies op elk moment kunnen wijzigen. Op dat moment is een nieuwe vergelijking aan te raden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content