Vlaming kocht nooit meer dienstencheques

poetsvrouw © iStock

Vlamingen hebben nooit meer dienstencheques gekocht. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en het Vlaamse departement Werk.

Vlamingen hebben tussen januari en september voor 53,7 miljoen uur huishoudhulp via dienstencheques aangekocht. Zo werden 4,5 procent meer dienstencheques op de kop getikt dan in dezelfde periode in 2015 of zelfs 17 procent meer dan in 2012. Dat toont aan dat, in tegenstelling tot wat de voorbije maanden soms werd beweerd, de rek nog lang niet uit het systeem is. Dat schrijft De Tijd.

Wel werden tussen januari en september minder cheques gebruikt dan in dezelfde periode vorig jaar, al is die daling vooral te wijten aan opstartproblemen na de regionalisering”, zegt Paul Verschueren van Federgon, de werkgeversorganisatie van de dienstenchequebedrijven. “We schatten dat het aantal gebruikte cheques dit jaar uiteindelijk 2 procent hoger zal liggen dan in 2015.”

Dienstencheques aan banden

Sinds 1 janauri zijn de deelstaten bevoegd voor de financiering en de organisatie van de dienstencheques. En net nu overweegt de Vlaamse regering om te raken aan de dienstencheques om het gat in de begroting te dichten. Regering-Bourgeois moet op zoek naar 560 miljoen wil het haar begroting op koers houden en volgend jaar 500 miljoen euro investeren in onderwijs, welzijn en onderzoek en ontwikkeling.

“We dachten dat het plafond was bereikt, maar de kosten blijven nog stijgen”, liet Bourgeois eerder deze week weten. De cheques kosten de Vlaamse overheid jaarlijks 1,3 miljard euro per jaar. De regering zou ofwel de prijs kunnen verhogen, de fiscale aftrek beperken of het aantal beschikbare dienstencheques verminderen.

Onder meer Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) en Federgon willen niet sleutelen aan het systeem van dienstencheques. “Als een dienstencheque nog duurder wordt, dreigen zeker in de landelijke regio’s mensen opnieuw een beroep te doen op poetshulp in het zwart”, klinkt het in de krant. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content