Verdwijnen de bankkantoren uit het straatbeeld?

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Volgens de bankenfederatie Febelfin hebben de banken geen andere keus dan de digitale weg in te slaan. Ze zegt dat nadat de grootbank ING haar herstructureringsplannen uit de doeken heeft gedaan.

ING wil niet alleen 3500 banen schrappen in ons land, maar ook de Nederlandse en de Belgische banken laten opgaan in één geïntegreerd bankplatform. Dat heeft de bank bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de herstructureringsplannen van de groep. “ING België wenst gebruik te maken van de digitale expertise van ING Nederland, terwijl de Nederlandse tak van de groep het performante adviesmodel van ING België wil overnemen”, klinkt het in een persbericht. “De banken blijven wel bestaan als twee afzonderlijke juridische entiteiten.”

Digitale toekomst

Dat ING beslist om net zoals de andere bank-verzekeraars volop in te zetten op digitalisering komt als geen verrassing voor Febelfin. “Banken staan onder druk: lage rentevoeten, complexe en uitgebreide regelgeving en de bankenheffingen, en worden geconfronteerd met de snelle digitalisering naar de bank van de toekomst. Elke bank moet bepalen hoe daarmee om te gaan”, klinkt het.

Volgens Michel Vermaerke, de CEO van Febelfin, moeten de financiële instellingen op zoek gaan naar een juist evenwicht tussen technologie en dienstverlening. “Ze moeten technologische investeringen doen, terwijl de klant nog altijd een kwaliteitsvolle dienstverlening verwacht”, zegt hij in Het Journaal.

Hybridebanken

Of België te veel banken telt is niet duidelijk voor Vermaerke. “De Europees Centrale Bank (ECB) heeft al aangegeven dat de Europese banken te veel kantoren hebben. De ECB heeft zich over de Belgische markt niet uitgesproken”, zegt hij. “Maar je merkt dat alle banken zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. De banken moeten nagaan wat de grootste uitgaveposten zijn, gaande van IT tot de bakstenen van de kantoren.” Al is hij ervan overtuigd dat er nog ruimte is voor bankkantoren in ons land, “maar we evolueren naar nieuwe, hybride modellen”.

Ook Ralph Hamers, de topman van de ING Groep is ervan overtuigd dat het succes van de groep afhangt van de digitalisering. “We groeien heel hard in veel landen buiten Nederland en België omdat we juist daar onze digitale bank hebben staan”, legt Hamers uit op de Nederlandse radiozender BNR. “We weten dus hoe het moet, we weten hoe de toekomst eruitziet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content