De ideale bandenspanning van een personenwagen bedraagt tussen de 2 en 2,5 bar. Dat controleren is niet overal even betrouwbaar. VAB en Test-Aankoop deden een grootschalig onderzoek bij 200 verschillende tankstations, en in 12 procent van de gevallen ontbreekt het toestel of functioneert het niet naar behoren.

Bij 7 procent van de geteste toestellen was er dan weer een afwijking van meer dan 0,1 bar, en dat is te veel. "Als je bandenspanning te laag is, verbruik je al snel 5 procent meer. Te zacht opgepompte banden, verslijten ook sneller", zeggen beide belangenorganisaties.

Grote merken betrouwbaar

Zowel VAB als Test-Aankoop raden aan om te kiezen voor een digitaal toestel dat de bandspanning meet. De gemiddelde afwijking ten opzichte van 2,5 bar is er kleiner dan bij analoge toestellen. Ook naar gebruiksgemak scoren de digitale toestellen beter, want je kan de slang makkelijker bedienen en de gewenste druk eenvoudig instellen. De analoge toestellen van DATS24 krijgen van VAB en T-A dan weer wel een goede score.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer en meer toestellen betalend zijn. "Deze toestellen zijn altijd erg betrouwbaar, omdat ze ook goed onderhouden worden. Maar het verschil in gemiddelde afwijking met de gratis toestellen is niet zo groot", luidt de conclusie.

De beste meetresultaten werden gehaald bij de stations van de grotere merken: Shell Express, Esso Express en Q8 Easy. (Belga/NS)

De VAB geeft volgende tips om je bandenspanning op een correcte manier te controleren:

  • De bandenspanning moet minstens een keer per maand en vóór een lange reis gecontroleerd worden.
  • De juiste bandenspanning staat vermeld in de gebruikshandleiding en /of op de sticker, die zich over het algemeen op de stijl van het portier van de bestuurder, op de brandstofklep of in het dashboardkastje bevindt.
  • Zorg dat de banden koud zijn, dat wilt zeggen dat uw banden minstens 2 uur niet gereden hebben of minder dan 3 km op gematigde snelheid gereden hebben.
  • Bij warme banden zal de gemeten spanning hoger zijn. Controleer de bandenspanning dus zeker niet als je onderweg bent naar vakantie, dit zal geen betrouwbaar resultaat geven.
  • Zorg ervoor dat je de dopjes opnieuw goed aandraait en vervang ze als ze ontbreken, ze beschermen de banden tegen stof en vuil en voorkomen dat er lucht ontsnapt.
  • Controleer ook de bandenspanning van je reservewiel.
  • Is de auto zwaar beladen? Verhoog de bandenspanning dan een beetje. (VAB)
De ideale bandenspanning van een personenwagen bedraagt tussen de 2 en 2,5 bar. Dat controleren is niet overal even betrouwbaar. VAB en Test-Aankoop deden een grootschalig onderzoek bij 200 verschillende tankstations, en in 12 procent van de gevallen ontbreekt het toestel of functioneert het niet naar behoren. Bij 7 procent van de geteste toestellen was er dan weer een afwijking van meer dan 0,1 bar, en dat is te veel. "Als je bandenspanning te laag is, verbruik je al snel 5 procent meer. Te zacht opgepompte banden, verslijten ook sneller", zeggen beide belangenorganisaties. Zowel VAB als Test-Aankoop raden aan om te kiezen voor een digitaal toestel dat de bandspanning meet. De gemiddelde afwijking ten opzichte van 2,5 bar is er kleiner dan bij analoge toestellen. Ook naar gebruiksgemak scoren de digitale toestellen beter, want je kan de slang makkelijker bedienen en de gewenste druk eenvoudig instellen. De analoge toestellen van DATS24 krijgen van VAB en T-A dan weer wel een goede score. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer en meer toestellen betalend zijn. "Deze toestellen zijn altijd erg betrouwbaar, omdat ze ook goed onderhouden worden. Maar het verschil in gemiddelde afwijking met de gratis toestellen is niet zo groot", luidt de conclusie. De beste meetresultaten werden gehaald bij de stations van de grotere merken: Shell Express, Esso Express en Q8 Easy. (Belga/NS)