Top 10 duurste hobby's

Top 10 duurste hobby's
A lone climber reaching the summit of the mountain; back lite. West Alps, Swiss. © iStock

10 Bestuurbare vliegtuigen (RC) © iStock

Deze kleine vliegtuigjes zijn een ideaal alternatief voor diegene die dromen van het wijde luchtruim te verkennen, maar niet genoeg geld op zak hebben om vlieglessen te volgen. Toch zijn de RC vliegtuigen niet bepaald goedkoop. Eén toestel kost tussen 160 en 160 000 euro.

9. F1-racen © REUTERS

Sommige snelheidsduivels hebben het geluk dat ze hier hun beroep hebben kunnen van maken. Anderen moeten dan weer een aardige som op tafel leggen om achter het stuur van een F1-wagen te kruipen. 15 minuten racen op een professioneel parcours kost gemiddeld 290 euro.

8. Jachtvaren © iStock

De prijs van een gewone jacht is 32 000 euro. De 'iets' klassenvollere jachten kosten op hun beurt ongeveer 640 miljoen euro. Eentje huren is gelukkig goedkoper en kost je 'maar' 4000 euro per dag.

7. Bergbeklimmen © iStock

Avonturiers die de Mount Everest of andere onheilspellende gebergten willen beklimmen hebben beter wat extra geld op zak. Je moet niet enkel en alleen maar over de juiste uitrusting beschikken, maar moet ook in het bezit zijn van de nodige klimvergunningen. De Mount Everest beklimmen kost tussen 20 000 en 48 000 euro.

6. Ballonvaren © iStock

Alhoewel een ballonvaart van één uur gemiddeld 150 euro kost, zal iemand die zo'n heteluchtballon wil kopen 36 000 euro mogen neertellen. Om zelf met een luchtballon te kunnen vliegen, moet je lessen volgen. Die kosten ongeveer 2800 euro.

5.( Leren) vliegen © iStock

Wie wil leren vliegen moet rekening houden met verschillende kosten. Waaronder de medische testen en het vlieglidmaatschap. Daarenboven moet je de benzine en vlieginstructeur per minuut betalen. 60 uren les volgen kan oplopen tot een goede 18 000 euro. Een vliegtuig kopen kost dan weer 80 000 euro.

4. Polo © iStock

Om deze royale sport te kunnen beoefenen moet je voor de lidmaatschap alleen al 6500 euro op tafel leggen. Daarenboven kost een nobel rendier je gemiddeld 16 000, exclusief verzorgingskosten die maandelijks 1200 euro kosten. Helaas zal je de Belgische grenzen moeten oversteken om deze sport te beoefenen. Het laatste poloterrein in België stond in april te koop voor 825 000 euro.

3. Paarden fokken © iStock

Het juiste veulen kopen kan gemakkelijk oplopen van 100 000 tot 1 miljoen euro. Toch zal het onderhoud van het dier de grootste hap uit je budget nemen. Het fokken van een raspaard kost snel 32 000 euro per jaar.

2. Wagens verzamelen © iStock

Vorige week kon je je vergapen op de duurste wagens ooit. Het zal je dan ook niet verbazen dat exclusieve wagens verzamelen zo hoog genoteerd staat in deze lijst. Zo is 57S Bugatti uit 1937 de oogappel van vele verzamelaars. Kostprijs: 3,5 miljoen euro.

1. Kunst verzamelen © iStock

Net zoals wagens verzamelen is kust verzamelen een zeer kostelijke vrijetijdsbesteding. Het duurste kunstwerk ooit verkocht is The Card Players van Paul Cézannevoor. De schilderij ging over de toonbank voor maar liefst 218 miljoen euro.