Bij een handgift geeft men iets tastbaars 'van hand tot hand'. Dat hoef je niet letterlijk te nemen want een handgift is bijvoorbeeld ook mogelijk van een auto door het overhandigen van de sleutels. Daardoor is een handgift mogelijk in heel wat gevallen waar een bankgift niet kan. Denken we maar aan de handgift van een motorhome, kunst, juwelen, antiek, een boot, een caravan, een wijnkelder, een renpaard, enzovoort.

Gebruik aangetekende brieven

De handgift heeft het voordeel dat er geen schenkingsrechten betaald moeten worden en later ook geen successierechten als de schenker nog minstens drie jaar na de schenking in leven blijft.

Belangrijk is wel dat uit de bewijsdocumenten duidelijk blijkt wat er juist geschonken is. Omdat er hier doorgaans geen ander bijkomend bewijs is (bijvoorbeeld een rekeninguittreksel), maar je wel een 'vaste datum' nodig hebt, raden we aan om met de klassieke aangetekende brieven te werken in plaats van met een pacte adjoint (bewijsdocument ondertekend door schenker en begiftigde).

Zet in de aangetekende brieven ook een duidelijke beschrijving van wat je juist geschonken hebt.

Handgift op de foto?

Bij de schenking van bijvoorbeeld een auto is een beschrijving vrij eenvoudig. Je kan dat immers perfect omschrijven (voertuigidentificatienummer, merk, bouwjaar, kleur, opties, enzovoort). Maar bij een schilderij of een marmeren beeld is dat toch al moeilijker. Neem eventueel een foto van wat geschonken wordt bij de handgift en maak daar een bijlage van bij uw aangetekende brieven. (JA)

Hieronder vind je twee modelbrieven (brief van schenker aan begiftigde en brief van begiftigde aan schenker) die je kan gebruiken voor een handgift. Opgelet, de tweede brief mag pas ná de handgift gestuurd te worden.

Modelbrieven (PDF)

Bij een handgift geeft men iets tastbaars 'van hand tot hand'. Dat hoef je niet letterlijk te nemen want een handgift is bijvoorbeeld ook mogelijk van een auto door het overhandigen van de sleutels. Daardoor is een handgift mogelijk in heel wat gevallen waar een bankgift niet kan. Denken we maar aan de handgift van een motorhome, kunst, juwelen, antiek, een boot, een caravan, een wijnkelder, een renpaard, enzovoort.De handgift heeft het voordeel dat er geen schenkingsrechten betaald moeten worden en later ook geen successierechten als de schenker nog minstens drie jaar na de schenking in leven blijft. Belangrijk is wel dat uit de bewijsdocumenten duidelijk blijkt wat er juist geschonken is. Omdat er hier doorgaans geen ander bijkomend bewijs is (bijvoorbeeld een rekeninguittreksel), maar je wel een 'vaste datum' nodig hebt, raden we aan om met de klassieke aangetekende brieven te werken in plaats van met een pacte adjoint (bewijsdocument ondertekend door schenker en begiftigde). Zet in de aangetekende brieven ook een duidelijke beschrijving van wat je juist geschonken hebt. Bij de schenking van bijvoorbeeld een auto is een beschrijving vrij eenvoudig. Je kan dat immers perfect omschrijven (voertuigidentificatienummer, merk, bouwjaar, kleur, opties, enzovoort). Maar bij een schilderij of een marmeren beeld is dat toch al moeilijker. Neem eventueel een foto van wat geschonken wordt bij de handgift en maak daar een bijlage van bij uw aangetekende brieven. (JA)Hieronder vind je twee modelbrieven (brief van schenker aan begiftigde en brief van begiftigde aan schenker) die je kan gebruiken voor een handgift. Opgelet, de tweede brief mag pas ná de handgift gestuurd te worden.Modelbrieven (PDF)