Almaar meer vrouwen bekleden topposities bij grote organisaties en bedrijven. Zo heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Franse Christine Lagarde genomineerd voor een tweede termijn als voorzitter en stelde Alphabet (Google) een vrouw aan als CFO. Toch is er nog werk aan de winkel, oordeelt het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half.

"België kan meer vooruitgang boeken in inkomensgelijkheid, combinatie werk-en privéleven en de genderbalans aan de top van bedrijven"

Uit de Global Gender Gap Index, die op het Wereld Economisch Forum werd voorgesteld, blijkt dat België 75,3 procent van zijn genderkloof heeft gedicht. Daarmee staat ons land op de 19de plaats in een rangschikking met 145 landen. "Op zich geen slecht resultaat, maar vergeleken met andere Europese landen, is er nog veel ruimte voor verbetering", zegt Robert Half in een persbericht. Zo hebben de hoogst genoteerde vier landen - IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden - al 82 procent van hun genderkloof gedicht.

Volgens Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half Belux, kan België nog meer vooruitgang boeken in inkomensongelijkheid, combinatie werk- en privéleven, en de genderbalans aan de top van bedrijven.

Vijf tips

Maar Bruggeman kijkt ook in de richting van de vrouwen. Zij is er van overtuigd dat vrouwen zelf actief kunnen meewerken aan meer gendergelijkheid op de werkvloer. Daarom heeft ze naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vijf tips uitgewerkt voor vrouwen die een succesvolle carrière ambiëren.

1. Maak je verwezenlijkingen en ambities duidelijk kenbaar

Volgens Bruggeman is het van cruciaal belang dat een vrouw zich op een duidelijke manier profileert in het bedrijf en haar ambities en verwezenlijkingen in de verf zet. "Het is niet enkel belangrijk om kansen te zien, we dienen ze ook te grijpen", aldus Bruggeman. "Durf te vragen naar die loonsverhoging of die promotie en hoe je die kan verkrijgen."

2. Blijf trouw aan je (vrouwelijke) zelf

De intuïtie van vrouwen is, volgens de managing director, doorgaans sterk ontwikkeld. Ze benadrukt dat vrouwen vaak organisatorische duizendpoten zijn. "Vrouwen beschikken bovendien over een andere managementstijl, complementair aan die van vele mannen."

3. Durf te vragen naar meer flexibiliteit

Bruggemans raadt vrouwen aan te vragen of ze thuis kunnen werken of flexibele werkuren kunnen krijgen die het werk- en privéleven ten goede komen. "Het combineren van een succesvol werk- en privéleven is niet altijd vanzelfsprekend", beseft ze.

4. Stel carrièredoelstellingen

Ze is er voorts van overtuigd dat wie een succesvol carrièrepad wil bewandelen tijd moet investeren in zelfonderzoek. "Zo kom je te weten waar je goed in bent en waar je nog moet aan werken", aldus Bruggeman.

5. Blijf nieuwsgierig

"Naast continue inspanningen van de bedrijfswereld, kunnen vrouwen ook zelf mee het glazen plafond doorbreken", gaat Bruggeman verder. "Door nieuwe vaardigheden, kwalificaties en ervaring op te doen en projecten op te nemen die meer verantwoordelijkheid vergen, kunnen vrouwen hoger op de ladder klimmen."

Almaar meer vrouwen bekleden topposities bij grote organisaties en bedrijven. Zo heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Franse Christine Lagarde genomineerd voor een tweede termijn als voorzitter en stelde Alphabet (Google) een vrouw aan als CFO. Toch is er nog werk aan de winkel, oordeelt het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half. Uit de Global Gender Gap Index, die op het Wereld Economisch Forum werd voorgesteld, blijkt dat België 75,3 procent van zijn genderkloof heeft gedicht. Daarmee staat ons land op de 19de plaats in een rangschikking met 145 landen. "Op zich geen slecht resultaat, maar vergeleken met andere Europese landen, is er nog veel ruimte voor verbetering", zegt Robert Half in een persbericht. Zo hebben de hoogst genoteerde vier landen - IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden - al 82 procent van hun genderkloof gedicht. Volgens Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half Belux, kan België nog meer vooruitgang boeken in inkomensongelijkheid, combinatie werk- en privéleven, en de genderbalans aan de top van bedrijven. Maar Bruggeman kijkt ook in de richting van de vrouwen. Zij is er van overtuigd dat vrouwen zelf actief kunnen meewerken aan meer gendergelijkheid op de werkvloer. Daarom heeft ze naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vijf tips uitgewerkt voor vrouwen die een succesvolle carrière ambiëren. Volgens Bruggeman is het van cruciaal belang dat een vrouw zich op een duidelijke manier profileert in het bedrijf en haar ambities en verwezenlijkingen in de verf zet. "Het is niet enkel belangrijk om kansen te zien, we dienen ze ook te grijpen", aldus Bruggeman. "Durf te vragen naar die loonsverhoging of die promotie en hoe je die kan verkrijgen." De intuïtie van vrouwen is, volgens de managing director, doorgaans sterk ontwikkeld. Ze benadrukt dat vrouwen vaak organisatorische duizendpoten zijn. "Vrouwen beschikken bovendien over een andere managementstijl, complementair aan die van vele mannen." Bruggemans raadt vrouwen aan te vragen of ze thuis kunnen werken of flexibele werkuren kunnen krijgen die het werk- en privéleven ten goede komen. "Het combineren van een succesvol werk- en privéleven is niet altijd vanzelfsprekend", beseft ze. Ze is er voorts van overtuigd dat wie een succesvol carrièrepad wil bewandelen tijd moet investeren in zelfonderzoek. "Zo kom je te weten waar je goed in bent en waar je nog moet aan werken", aldus Bruggeman."Naast continue inspanningen van de bedrijfswereld, kunnen vrouwen ook zelf mee het glazen plafond doorbreken", gaat Bruggeman verder. "Door nieuwe vaardigheden, kwalificaties en ervaring op te doen en projecten op te nemen die meer verantwoordelijkheid vergen, kunnen vrouwen hoger op de ladder klimmen."