De maximumprijs voor een liter benzine 95 stijgt 2,8 cent tot 1,3050 euro per liter. De maximumprijs voor een liter benzine 98 stijgt 7,7 cent tot 1,4110 euro per liter. Aanleiding van de prijsstijgingen is het duurder worden van olieproducten op de internationale markten.

Stijging van korte duur

"Al betekent dat niet dat de prijzen nu structureel gaan stijgen", zegt Vasileios Gkionakis, strateeg bij de bank UniCredit op Bloomberg.com. Hij vreest net dat de kans bijzonder groot is dat de grondstofprijzen een nieuwe duik gaan nemen wanneer de investeerders massaal "naar de uitgang vluchten."

Volgens verschillende analisten willen beleggers zo snel mogelijk winst halen uit beleggingen in grondstoffen en daardoor zijn ze bereid meer risico's te nemen. Nefaste gevolgen zijn dan ook niet uit te sluiten, laat grondstoffenspecialist bij Barclays, Kevin Norrish weten in een nota. Hij sluit daarbij niet uit dat de prijs van een vat olie opnieuw zakt naar 30 dollar. Een vat Brento-olie noteert vandaag (dinsdag) aan 39,72 dollar. West Texas Intermediate wordt verhandeld tegen 38.82 per vat.

Volgens Norrish spraken grondstoffen de afgelopen maanden tot de verbeelding van de beleggers. "Grondstoffen waren tot nu toe een van de best presterende activa in 2016", aldus Norrish. "Al is de kans bijzonder klein dat die stijging zich de komende maanden gaat verderzetten. Er is nood aan fundamentele verbeteringen. Daardoor is het behoorlijk moeilijk om de opwaartse trend aan te houden" (Belga/NS)

De maximumprijs voor een liter benzine 95 stijgt 2,8 cent tot 1,3050 euro per liter. De maximumprijs voor een liter benzine 98 stijgt 7,7 cent tot 1,4110 euro per liter. Aanleiding van de prijsstijgingen is het duurder worden van olieproducten op de internationale markten. "Al betekent dat niet dat de prijzen nu structureel gaan stijgen", zegt Vasileios Gkionakis, strateeg bij de bank UniCredit op Bloomberg.com. Hij vreest net dat de kans bijzonder groot is dat de grondstofprijzen een nieuwe duik gaan nemen wanneer de investeerders massaal "naar de uitgang vluchten." Volgens verschillende analisten willen beleggers zo snel mogelijk winst halen uit beleggingen in grondstoffen en daardoor zijn ze bereid meer risico's te nemen. Nefaste gevolgen zijn dan ook niet uit te sluiten, laat grondstoffenspecialist bij Barclays, Kevin Norrish weten in een nota. Hij sluit daarbij niet uit dat de prijs van een vat olie opnieuw zakt naar 30 dollar. Een vat Brento-olie noteert vandaag (dinsdag) aan 39,72 dollar. West Texas Intermediate wordt verhandeld tegen 38.82 per vat. Volgens Norrish spraken grondstoffen de afgelopen maanden tot de verbeelding van de beleggers. "Grondstoffen waren tot nu toe een van de best presterende activa in 2016", aldus Norrish. "Al is de kans bijzonder klein dat die stijging zich de komende maanden gaat verderzetten. Er is nood aan fundamentele verbeteringen. Daardoor is het behoorlijk moeilijk om de opwaartse trend aan te houden" (Belga/NS)