Sparen tegen 1,2 procent per jaar netto?

© iStock

Wie een spaarrekening gebruikt om maandelijks een bedrag te sparen om zo een project in de toekomst te verwezenlijken (bv. verbouwing, grote reis) kan daar nog een redelijk goed rendement op krijgen. Wat brengt het juist op en waarop moet je letten?

Cash parkeren of sparen?

Momenteel worden spaarrekeningen massaal gebruikt om cash op te parkeren. Maar bij de grootbanken krijg je vandaag met moeit 0,11 procent per jaar, inclusief getrouwheidspremie.

Bij de betere spaarrekeningen kan je op jaarbasis nog 0,5 procent of iets meer krijgen. Maar voor wie een spaarrekening gebruikt om echt te sparen liggen de zaken anders. Denken we bijvoorbeeld maar aan iemand die elke maand 300 euro opzij wil leggen om over 3 jaar een rondreis door Amerika te doen.

Maandelijks sparen

Meer en meer banken bieden immers een nieuw soort spaarrekening aan die feitelijk neerkomt op maandelijks sparen. Het gaat immer om eenspaarrekening waarop je elke maand doorgaans maximum 500 euro mag sparen (soms 750 euro).

Rendement tot 1,5 procent

Deze spaarrekeningen bieden een jaarlijks rendement tot 1,5 procent wanneer je de basis- en getrouwheidspremie samentelt. Bij de Beobank en ING is dat 0,2 +1 procent, bij de Deutsche Bank 1 + 0,5 procent en bij KBC 0,6 + 0.15 procent. Niet slecht bij de huidige lage rente.

Let wel, bij Beobank en ING krijg je een lage basispremie (0,2%) en een hoge getrouwheidspremie (1%), die je pas krijgt wanneer het geld er 12 maanden onafgebroken op staat. Dit komt er concreet op neer dat als je geld afhaalt, je de getrouwheidspremie voor de stortingen van de laatste 12 maanden verliest. Het rendement lijkt dus hoger dan het in werkelijkheid is. Wie dus bv. voor minder dan 3 jaar spaart, kies best een rekening met een relatief hoge basispremie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content