Spaarrente heeft haar dieptepunt nog niet bereikt

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het effect van het geldbeleid van de Europees Centrale Bank (ECB) slaat de economische analisten met verstomming. Ondanks de overtuiging dat de markten de QE al in rekening hadden genomen, blijven de obligatierentes dalen. Dat is niet zonder gevolgen voor de spaarvergoedingen.

Door te zeggen dat de centrale banken maandag voor 3,2 miljard euro overheidspapier hebben gekocht, heeft de directeur van de ECB, Benoît Coeuré, de rentes gisteren naar een nieuw dieptepunt gepraat. Dat meldt De Tijd.

De rente op de Belgische obligaties met een looptijd tot vijf jaar is ondertussen onder nul procent gezakt en de Belgische tienjaarsrente daalde verder tot 0,44 procent. Ter vergelijking: in september bereikte die nog een hoogtepunt van 1,46 procent.

De druk op de banken neemt toe naarmate de rente op staatspapier naar diepterecords duikt. Onder andere BNP Paribas Fortis en Fintro zijn al bezweken onder de druk. Beide banken hebben de schaar gezet in de premies van hun getrouwheidsspaarrekeningen. Ook NIBC Direct heeft de spaarvergoedingen verminderd. Ze heeft de premie van de getrouwheidsrekening afgezwakt naar 1,30 procent (voorheen 1,5%) en de basisrente van de gewone spaarrekening naar 1 procent (voorheen 1,10%).

Hoofd boven water houden

Als we het verleden als leidraad mogen gebruiken, zullen de andere banken snel in de voetsporen treden van BNP Paribas Fortis. “We volgen permanent de rente-evolutie en de markt, maar er zijn nog geen concrete plannen om onze intrestvoeten aan te passen”, liet Belfius vorige week weten.

Spaarrente heeft haar dieptepunt nog niet bereikt

Nu die rente-evolutie sterk aan het dalen is, is het slechts een kwestie van tijd voor Belfius en de andere (groot)banken hun spaarrente verlagen. De basisrente en de getrouwheidspremie mogen, volgens de bankenfederatie Febelfin, niet lager zijn dan respectievelijk 0,01 en 0,10 procent.

Kleine banken

Ook de kleinere banken zullen binnenkort wellicht moeten snoeien in hun spaarvergoedingen. Zij bieden doorgaans een hogere rente aan dan de grootbanken, maar om dat te blijven volhouden, zullen ze nieuwe inkomstenbronnen moeten verwerven.

Dat meldt De Standaard. Zij halen vooral hun inkomsten uit het omzetten van kortlopende beleggingen in langlopende kredieten. Maar door de bazookaschoten van Mario Draghi verkleint het renteverschil tussen beiden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content