De maximummarges voor de distributie van benzine, diesel en stookolie worden elk half jaar herrekend volgens een vaste formule die rekening houdt met de uurlonen in de sector, de industriële productieprijs-index, de verkoopprijs van brandstof en een interestvoet. Daardoor hadden de distributiemarges en de prijzen aan de pomp bij de laatste wijziging in april duidelijk moeten dalen.

Bevroren marges

"De regering sloot echter in alle stilte een overeenkomst met de sector waardoor de marges bevroren werden. Hierdoor betalen gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen op jaarbasis 40 miljoen euro te veel voor diesel, benzine en stookolie", stelt Vanvelthoven.

De overeenkomst moest volgens de Vlaamse socialist de petroleumsector compenseren voor de inwerkingtreding van de kilometerheffing. "Deze kosten liggen voor de sector echter lager dan 10 miljoen euro op jaarbasis. Ik kan alleen maar besluiten dat de regering plat op de buik gaat voor de belangen van de sector en hierbij de impact van haar keuzes op het gezinsbudget uit het oog verliest", aldus Vanvelthoven.

De overeenkomst werd gesloten door minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) en minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V), die onlangs een onderzoek naar de hoge inflatie in België aankondigde. "Het onderzoek houdt best ook rekening met de eigen akkoorden die de minister met bepaalde sectoren sluit", besluit Vanvelthoven. (Belga/NS)

De maximummarges voor de distributie van benzine, diesel en stookolie worden elk half jaar herrekend volgens een vaste formule die rekening houdt met de uurlonen in de sector, de industriële productieprijs-index, de verkoopprijs van brandstof en een interestvoet. Daardoor hadden de distributiemarges en de prijzen aan de pomp bij de laatste wijziging in april duidelijk moeten dalen. "De regering sloot echter in alle stilte een overeenkomst met de sector waardoor de marges bevroren werden. Hierdoor betalen gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen op jaarbasis 40 miljoen euro te veel voor diesel, benzine en stookolie", stelt Vanvelthoven. De overeenkomst moest volgens de Vlaamse socialist de petroleumsector compenseren voor de inwerkingtreding van de kilometerheffing. "Deze kosten liggen voor de sector echter lager dan 10 miljoen euro op jaarbasis. Ik kan alleen maar besluiten dat de regering plat op de buik gaat voor de belangen van de sector en hierbij de impact van haar keuzes op het gezinsbudget uit het oog verliest", aldus Vanvelthoven.De overeenkomst werd gesloten door minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) en minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V), die onlangs een onderzoek naar de hoge inflatie in België aankondigde. "Het onderzoek houdt best ook rekening met de eigen akkoorden die de minister met bepaalde sectoren sluit", besluit Vanvelthoven. (Belga/NS)