‘Rente op leningen kan nog lager’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Volgens de vergelijkingswebsite Topcompare.be profiteren de banken meer van de lage rente dan de klanten. Uit berekeningen van de website blijkt dat de winstmarges op woonkredieten sinds 2008 bijna zijn verdriedubbeld.

Na de nieuwe renteverlagingen van de Europese Centrale Bank klagen de banken dat hun winstmarges stevig onder druk komen. Ze worden daarin bijgetreden door fiscale experts. Onder meer Pascal Paepen zei na de toelichting van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, dat het voor de financiële instellingen in ons land niet langer houdbaar is een minimale spaarrente van 0,11 procent te hanteren. Maar uit een onderzoek van de vergelijkingswebsite Topcompare.be blijkt dat de banken volop profiteren van de lage rente. De meeste instellingen maken ervan gebruik om hun winstmarges op nieuwe kredieten te verhogen. Ze rekenen slechts een deel van de rentedaling door aan de klanten. Dat schrijft De Standaard.

Grootste winstmarges op woonleningen

Banken kijken naar hun winstgevendheid op lange termijn en zoeken naar oplossingen om die structureel te versterken

De banken halen de grootste winsten op woonleningen. Nochtans zijn veel experts ervan overtuigd dat de banken die rentes gaan verhogen om hun winstmarges veilig te stellen. “Banken kijken naar hun winstgevendheid op lange termijn en zoeken naar oplossingen om die structureel te versterken. In de eerste plaats snoeiden ze in de kosten door het personeel af te slanken en kantoren te sluiten. Maar die besparingen zitten stilaan aan hun limieten. Dus blijft er maar één optie over om de rendabiliteit op te trekken: de marges verhogen”, zei Freddy Van den Spiegel, docent aan Vlerick Business School, in een interview in Trends.

Maar uit cijfers van Topcompare blijkt nu dat de banken meer winsten boeken op woonkredieten dan vroeger. Volgens Wouter Vanderheere, een van de oprichters van Topcompare, is die toename op zijn minst spectaculair. “Voor hypotheken is de winstmarge veruit het sterkst gestegen”, zegt hij in De Standaard. “De winstmarges zijn bijna verdrievoudigd sinds 2008.” Die vermenigvuldiging is onder meer te verklaren door de sterke daling van de financieringskosten voor de banken.

Consumentenkredieten

Volgens Michel Vermaerke, de CEO van Febelfin, calculeren de banken een schommeling van de rente in hun tarieven in. “Banken moeten er nu eenmaal rekening mee houden dat als de rentes opnieuw stijgen, de inkomsten op een woonlening onveranderd blijven. Als een klant zo’n lening afsluit, betaalt hij bijvoorbeeld twintig jaar dezelfde rente, terwijl de rente op een spaarboekje op elk moment kan veranderen.”

Ook bij de consumentenkredieten genieten de klanten niet volledig mee van de rentedaling, al is de evolutie daar minder spectaculair. Dat komt doordat de concurrentie op die markten de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Onder meer de grootbanken richten nu ook hun pijlen op die winstgevende leningen. Kredietnemers moeten doorgaans meer interesten betalen op zo’n lening, omdat de banken een risicopremie aanrekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content