‘Regeringsmaatregelen kosten armste gezinnen 44 euro per maand’

© belga

De maatregelen van de Vlaamse en federale regering gaan de 20 procent armste gezinnen dit jaar gemiddeld 44 euro per maand kosten. Dat blijkt uit de berekening van het platform “Decenniumdoelen 2017”, die voor de tweede keer duidelijk moet maken wat de impact is van de regeringsmaatregelen voor die gezinnen.

Vorig jaar hadden de regeringen om tijd gevraagd om de sociale correcties door te voeren, maar “Decenniumdoelen 2017” ziet in de cijfers weinig sociale correcties. “In plaats van de structurele daling van de armoede die de regeringen ambiëren, stevenen we misschien af op een structurele stijging”, vreest Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen.

Het samenwerkingsplatform onderscheidde voor hun onderzoek elf gezinstypes: slechts een van die elf gezinstypes, de alleenstaanden met een kind die voltijds aan een minimumloon werkt, gaan erop vooruit.

Armste gezinnen de dupe

Voor mensen met een gemiddeld inkomen mag 50 euro extra per maand relatief lijken, maar dat is het niet voor wie een loon heeft tussen de 800 en 1.100 euro

De armste gezinnen leveren volgens het platform elk jaar 528 euro in. In tegenstelling tot de beloofde verbetering van de koopkracht, moeten ze juist extra geld ophoesten, luidt het. Het aangedikte prijskaartje van verschillende uitgaven hebben voornamelijk een impact op de armste gezinnen. Zo is de zorgverzekering duurder geworden, de maximumfactuur in het basisonderwijs op twee schooljaren met 15 euro gestegen en gingen de laagste tarieven van de kinderopvang omhoog. Ook de dubbele indexsprong in de kinderbijslag en de federale indexsprong voor de lonen namen een beet uit het gezinsinkomen. Een aantal gezinnen zou volgens het samenwerkingsplatform zelfst tot 110 euro per maand moeten inleveren.

De verhoging van het tarief voor openbaar vervoer of de besparingen in onderwijs werden niet in aanmerking genomen. De sociale correctie op de waterfactuur voor leefloners werd dan weer wel in aanmerking genomen. “Dat had een positieve impact, maar we vragen ons af waarom eenzelfde sociale correctie niet kan voor de elektriciteitsfactuur”, zegt Geysels. Ook de taxshift speelde een positieve rol, maar enkel voor de werkrijke gezinnen. “In die 20 procent armste gezinnen zitten natuurlijk ook veel werkarme.”

“Voor mensen met een gemiddeld inkomen mag 50 euro extra per maand relatief lijken, maar dat is het niet voor wie een loon heeft tussen de 800 en 1.100 euro”, zegt Geysels. “We moeten werken aan de strijd tegen, en niet de verdieping van de armoede”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content