Reclame kan je nu echt weigeren

© iStock

Wie geen papieren reclame meer in de bus wil, kan dat melden aan de afzender. Als die daar geen rekening mee houdt, kan hij vanaf nu stevig beboet worden.

Op vraag van Economieminister Kris Peeters (CD&V) heeft de federale regering 106 onvolkomenheden weggewerkt in de economische wetgeving, door aanvullingen of correcties aan te brengen. Dat staat in Het Laatste Nieuws.

Reclame kan je nu echt weigeren

“Het gaat om beslissingen die het leven en ondernemen makkelijker moeten maken”, zegt Peeters in de krant.

Zo kunnen bedrijven en winkelketens die je ongevraagd folders opsturen voortaan beboet worden. Door een wetswijziging uit 2012 kon de consument zich niet kanten tegen ondernemingen die tegen wil en dank reclamefolders in de brievenbus stopten, maar dat euvel is nu dus hersteld.

Wie niet langer bestookt wil worden met reclameboodschappen kan vanaf nu aan de afzender vragen geen reclame op te sturen. Negeert hij de klacht, dan riskeert hij een boete die varieert van 26 tot 10.000 euro per inbreuk.

Eén betaal- en bedenktermijn bij deur-aan-deurverkoop

Naast het recht om geadresseerde reclame te weigeren, werden ook andere wetten aangepast of simpeler gemaakt. Zo is er voortaan nog één betaal- en bedenktermijn bij deur-aan-deurverkoop.

Tot nu toe moest je bij dergelijke aankopen binnen de 7 dagen een voorschot of het volledige bedrag betalen. Je had weliswaar een termijn van 14 kalenderdagen om volledig van de aankoop af te zien. Nu geldt er één termijn van 14 kalenderdagen om een bepaald bedrag te storten of van je verkoop af te zien.

“Die dubbele termijn leidde tot onnodige complexiteit en administratieve lasten voor onze bedrijven”, zegt Kris Peeters aan Het Laatste Nieuws.

Daarnast mag de verzekeraar vanaf nu wijzigingen aan het hospitalisatieverzekeringscontract aanbrengen als die in het belang van de verzekerde zijn en kan een vrederechter beslissen om geld dat op een geblokkeerde rekening staat vrij te geven aan een minderjarige. Volgens een wet die sinds 1 november 2014 van kracht is, moet de verzekeraar een betaling aan een minderjarige uitvoeren op een geblokkeerde rekening. Dat obstakel is nu weggewerkt. (HLN/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content