Rabobank werkt al met een negatieve rente voor zakelijke klanten en financiële instellingen. De bank moet daarvoor haar IT-systeem aanpassen. Ze voorziet daarbij ook in de mogelijkheid dat aan particuliere spaarders een negatieve rente wordt aangerekend. "Je moet als bank voorbereid zijn op zo'n uitzonderlijke en onvoorspelbare situatie. Maar de kans dat het echt zal gebeuren, is verwaarloosbaar", zegt de woordvoerder van de Nederlandse bank.

De Nederlandse bank is niet de eerste bank die een negatieve rente zou hanteren. In Duitsland en Denemarken zijn er al enkele banken die hun klanten een negatieve rente aanrekenen.

De Europese banken hebben het steeds moeilijker om hun inkomsten op peil te houden sinds de QE van de Europese Centrale Bank. Ze worden verplicht om de spaarrentes te verlagen of onder nul te laten zakken om de netto-rentemarges te behouden.

Belgische spaarders hoeven zich geen zorgen te maken, want in België is het verboden de spaarrente onder nul te laten zakken. Al kunnen de banken wel de kosten verhogen. Enkel banken die een een niet-gereglementeerde spaarrekening aanbieden mogen hun klanten een rente aanrekenen.

iStock
© iStock

Spaarrentes in België

In België verlagen steeds meer banken hun spaarrentes. Zo is de basisrente van de Plus-spaarrekening van Fortuneo gedaald van 0,90 naar 0,70 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,30 procent. De bank heeft wel de getrouwheidspremie van de Fidelity Plus-rekening bijgesteld van 1,30 naar 1,10 procent. De basisrente blijft 0,10 procent.

Ook CBC heeft de schaar gezet in enkele spaarproducten. De Internet-spaarrekening heeft nog een spaarrente van 0,30 procent (voorheen was dat 0,40%). De getrouwheidspremie van 0,10 procent verandert niet. Daarnaast zakt de getrouwheidspremie van de Fidelity Internet-spaarrekening van 1,15 naar 0,95 procent. De basisrente blijft behouden op 0,15 procent.

Onder andere BNP Paribas Fortis en Fintro hebben de spaarvergoedingen al gewijzigd. Andere grootbanken zoals Belfius blijven de rente-evolutie gadeslaan.

Ondanks de lage rentes zijn nog een aantal traditionele banken die hoogrenterende spaarboekjes aanbieden.(NS)

Rabobank werkt al met een negatieve rente voor zakelijke klanten en financiële instellingen. De bank moet daarvoor haar IT-systeem aanpassen. Ze voorziet daarbij ook in de mogelijkheid dat aan particuliere spaarders een negatieve rente wordt aangerekend. "Je moet als bank voorbereid zijn op zo'n uitzonderlijke en onvoorspelbare situatie. Maar de kans dat het echt zal gebeuren, is verwaarloosbaar", zegt de woordvoerder van de Nederlandse bank.De Nederlandse bank is niet de eerste bank die een negatieve rente zou hanteren. In Duitsland en Denemarken zijn er al enkele banken die hun klanten een negatieve rente aanrekenen. De Europese banken hebben het steeds moeilijker om hun inkomsten op peil te houden sinds de QE van de Europese Centrale Bank. Ze worden verplicht om de spaarrentes te verlagen of onder nul te laten zakken om de netto-rentemarges te behouden. Belgische spaarders hoeven zich geen zorgen te maken, want in België is het verboden de spaarrente onder nul te laten zakken. Al kunnen de banken wel de kosten verhogen. Enkel banken die een een niet-gereglementeerde spaarrekening aanbieden mogen hun klanten een rente aanrekenen.In België verlagen steeds meer banken hun spaarrentes. Zo is de basisrente van de Plus-spaarrekening van Fortuneo gedaald van 0,90 naar 0,70 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,30 procent. De bank heeft wel de getrouwheidspremie van de Fidelity Plus-rekening bijgesteld van 1,30 naar 1,10 procent. De basisrente blijft 0,10 procent. Ook CBC heeft de schaar gezet in enkele spaarproducten. De Internet-spaarrekening heeft nog een spaarrente van 0,30 procent (voorheen was dat 0,40%). De getrouwheidspremie van 0,10 procent verandert niet. Daarnaast zakt de getrouwheidspremie van de Fidelity Internet-spaarrekening van 1,15 naar 0,95 procent. De basisrente blijft behouden op 0,15 procent. Onder andere BNP Paribas Fortis en Fintro hebben de spaarvergoedingen al gewijzigd. Andere grootbanken zoals Belfius blijven de rente-evolutie gadeslaan. Ondanks de lage rentes zijn nog een aantal traditionele banken die hoogrenterende spaarboekjes aanbieden.(NS)