Prijsverschil hetzelfde kraantjeswater kan oplopen tot 169 euro

© iStock

Naargelang de watermaatschappij waar je gemeente is bij aangesloten betaal je meer of minder voor hetzelfde kraantjeswater dan iemand die in een andere provincie woont. “Dat terwijl je niet kunt kiezen welke maatschappij je drinkwater levert’, zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A).

Kraantjeswater kost een familie aan de ene kant van het land soms tot 169 euro meer dan een soortgelijk gezin aan de andere kant van het land. Dat schrijft De Standaard op basis van een analyse van Beenders. Daaruit blijkt dat de Antwerpse Pidpa de goedkoopste watermaatschappij is. De Vlaams-Brabantse intercommunale IWVB is dan weer de duurste. Het parlementslid benadrukt dat de hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Schauvliege (CD&V) de verschillen alleen maar heeft aangescherpt.

Zoveelste klap voor de consument

De Vlaamse regering heeft dit jaar onder meer de 15 kubieke meter gratis drinkwater voor elke Vlaming afgeschaft. Daarenboven bestaat de factuur nu uit een forfaitair bedrag (100 euro per wooneenheid) plus verbruikskosten. Per inwonenden krijg je 20 euro korting op het forfaitair bedrag. Eerder kaartte Beenders al aan dat dat forfaitair bedrag drinkwater onder meer duurder maakt voor kotstudenten, alleenstaanden en kleine gezinnen. Zo krijgt een alleenstaande slechts 20 euro korting terwijl een gezin met twee kinderen 80 euro minder moet betalen. De willekeur of je meer of minder betaalt voor je kraantjeswater is opnieuw een slag in het gezicht van de consument, klinkt het bij de oppossitiepartij.

‘De watermaatschappijen moeten hun tarieven laten goedkeuren door de Vlaamse Milieumaatschappij, maar bepalen die wel zelf op basis van onder andere hun investeringen. En dat leidt tot grote prijsverschillen’, zegt Beenders in de krant. Volgens het parlementslid zou het veel eerlijker zijn moest elke Vlaming een basishoeveelheid water krijgen tegen een prijs die overal gelijk is. “Extra verbruik zou dan gefactureerd worden tegen een hoger tarief dat elke maatschappij zelf bepaalt. En, mooi meegenomen, dat zou de mensen meteen ook aansporen tot rationeler waterverbruik”, klinkt het. (NS)

Overschakelen naar flessenwater?

Is overschakelen naar flessenwater dan de oplossing om in het prijskaartje van je waterverbruik naar beneden te halen? Een analyse van MoneyTalk leert dat flessenwater is sommige gevallen goedkoper is dan kraantjeswater.

Voor die analyse gingen we uit van een gezin met een kind jonger dan zes jaar en een kind ouder dan zes jaar nemen. Als we rekening houden met de gezondheidsadviezen kunnen we ervan uitgaan dat dat gezin gemiddeld 5,5 liter per dag verbruikt. Het resultaat van ons onderzoek kan je hier lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content