Naar aanleiding van de recente verhoging van de dossierkosten bij BNP Paribas Fortis wil Peeters werk maken van een maximumtarief die banken mogen aanrekenen. Hij wil dat de banken openelijk communiceren hoe ze die kosten berekenen. "Momenteel is dat zeer onduidelijk", klinkt het bij Peeters.

In het VTM Nieuws zegt de minister dat hij op basis van een koninklijk besluit duidelijk wil maken hoe die dossierkosten mogen aangerekend worden. In dat besluit zal onder meer staan wat het maximum is dat de banken mogen doorrekenen aan de consument.

Hij benadrukt in het interview dat hij de frustratie van de consumenten kan begrijpen. Onder meer Test-Aankoop heeft al zijn ongenoegen geuit over de verhoging van de dossierkosten. "Het is onbegrijpelijk dat de banken dergelijke kosten verhogen terwijl ze winstmarges van 1 miljard euro realiseren", klinkt het. Volgens Peeters is het aan de banken om tekst en uitleg te geven. Hij zal de komende weken samen met de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) rond de tafel zitten met de banken.

Volgens Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop zet de regering alvast een stap in de goede richting. "Een maximumtarief is een positief signaal", laat hij via de sociale media weten.

Ander businessmodel

Ondertussen heeft BNP Paribas Fortis al laten weten dat het geen andere keus heeft dan andere inkomstenbronnen aan te snijden."De rendabiliteit van de banken zal voornamelijk vanaf 2017 onder druk komen te staan. Daarom moeten wij ons businessmodel aanpassen van marge-inkomsten naar inkomsten uit diensten", klinkt het bij Max Jadot, CEO van de marktleider.

Hij heeft nog niet laten welke diensten de bank duurder zal maken. Een eerste stap is alvast gezet door de dossierkosten voor woonleningen te verhogen. Ook wie een lening wil herfinancieren moet meer betalen.

Volgens Deloitte-consultant Kasper Peters kunnen de banken meerdere wegen inslaan. In een interview met De Tijd laat hij weten dat financiële instellingen onder meer advies betalend kunnen maken of nieuwe betalende diensten kunnen lanceren. Al is hij ervan overtuigd dat de banken in de eerste plaats de basisdiensten gaan verduren. Volgens hem zullen de klanten niet snel veranderen van bank als hun financiële instelling voor die optie kiest. "De mobiliteit zal pas groeien zodra de Belgen zich bewuster worden van hun bankkosten", klinkt het. (NS)

Naar aanleiding van de recente verhoging van de dossierkosten bij BNP Paribas Fortis wil Peeters werk maken van een maximumtarief die banken mogen aanrekenen. Hij wil dat de banken openelijk communiceren hoe ze die kosten berekenen. "Momenteel is dat zeer onduidelijk", klinkt het bij Peeters. In het VTM Nieuws zegt de minister dat hij op basis van een koninklijk besluit duidelijk wil maken hoe die dossierkosten mogen aangerekend worden. In dat besluit zal onder meer staan wat het maximum is dat de banken mogen doorrekenen aan de consument. Hij benadrukt in het interview dat hij de frustratie van de consumenten kan begrijpen. Onder meer Test-Aankoop heeft al zijn ongenoegen geuit over de verhoging van de dossierkosten. "Het is onbegrijpelijk dat de banken dergelijke kosten verhogen terwijl ze winstmarges van 1 miljard euro realiseren", klinkt het. Volgens Peeters is het aan de banken om tekst en uitleg te geven. Hij zal de komende weken samen met de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) rond de tafel zitten met de banken. Volgens Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop zet de regering alvast een stap in de goede richting. "Een maximumtarief is een positief signaal", laat hij via de sociale media weten. Ondertussen heeft BNP Paribas Fortis al laten weten dat het geen andere keus heeft dan andere inkomstenbronnen aan te snijden."De rendabiliteit van de banken zal voornamelijk vanaf 2017 onder druk komen te staan. Daarom moeten wij ons businessmodel aanpassen van marge-inkomsten naar inkomsten uit diensten", klinkt het bij Max Jadot, CEO van de marktleider. Hij heeft nog niet laten welke diensten de bank duurder zal maken. Een eerste stap is alvast gezet door de dossierkosten voor woonleningen te verhogen. Ook wie een lening wil herfinancieren moet meer betalen. Volgens Deloitte-consultant Kasper Peters kunnen de banken meerdere wegen inslaan. In een interview met De Tijd laat hij weten dat financiële instellingen onder meer advies betalend kunnen maken of nieuwe betalende diensten kunnen lanceren. Al is hij ervan overtuigd dat de banken in de eerste plaats de basisdiensten gaan verduren. Volgens hem zullen de klanten niet snel veranderen van bank als hun financiële instelling voor die optie kiest. "De mobiliteit zal pas groeien zodra de Belgen zich bewuster worden van hun bankkosten", klinkt het. (NS)