Ontsnappen aan een boete kan niet meer

© iStock

Vanaf morgen hoef je er niet meer op te speculeren of de federale overheidsdienst Financiën je strafrechtelijke boete zal innen. Financiën voert een nieuw systeem in dat de deurwaarders helpt alle boetes in te vorderen.

In 2013 heeft de federale overheidsdienst Financiën 43 procent van de boetes niet geïnd. Daardoor is 111 miljoen euro door de mazen van het fiscale net geglipt. Dat schrijft De Tijd. Met het nieuwe project First wil Financiën het tij definitief keren.

Het is niet de eerste keer dat de overheidsdienst een project lanceert om onbetaalde boetes te innen. In 2007 ontwikkelde Unisys in opdracht van Financiën het computerprogramma Stimer. Het project, waar een prijskaartje van 25 miljoen euro aan hing, werd enkele jaren later afgevoerd.

Gent en Luik

Deze keer doet de overheid geen beroep op een nieuw computerprogramma, ze breidt het bestaande programma voor debiteurenbeheer uit. Tot nu werd dat enkel gebruikt om directe belastingen en btw in te vorderen. Vanaf morgen zal het de fiscus ook helpen om penale boetes en andere ‘niet-fiscale schulden’ te innen.

Het nieuwe systeem werd getest in twee proefkantoren in Gent en Luik. In Gent werden 12.704 onbetaalde boetes doorgestuurd naar gerechtsdeurwaarders, goed voor 8,9 miljoen euro. Ondertussen heeft de fiscus 936.000 euro van de openstaande boetes geïnd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wie een openstaande boete heeft, krijgt vanaf morgen van de gerechtsdeurwaarder vijftien dagen de tijd om die te betalen. Volgt dertig dagen na de aanmaning geen reactie, dan zal hij controleren of je de boete kunt betalen. Daarna stuurt hij een bevel tot betaling, dat de weg opent voor een inbeslagname van je bezittingen.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content