De vier regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Door de vergoeding verdwijnt de stimulans om het geld "groen" te besteden, want de werknemers doen ermee wat ze willen. Richtdatum voor de overstap is januari 2018.

Net als op de cheques moeten de bedrijven op de ecovergoeding geen belastingen of sociale lasten betalen. Werknemers moeten dus niet vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zou vinden, verduidelijken Kamerleden Egbert Lachaert (Open Vld), Zuhal Demir (N-VA) en Stefaan Vercamer (CD&V).

Rompslomp

De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. Zo betalen werkgevers administratieve kosten en handelaars commissies. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat werknemers de cheques vergeten uit te geven.

Ongeveer 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor een bedrag van maximaal 250 euro per jaar. Voor de uitgiftebedrijven - zoals Sodexo of Edenred - zou de hervorming een streep door de rekening zijn.

De Vlaamse meerderheidspartijen zouden graag ook de maaltijdcheques vervangen zien door een nettovergoeding, maar volgens de kranten is dat voor de MR nog een stap te ver.

De vier regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Door de vergoeding verdwijnt de stimulans om het geld "groen" te besteden, want de werknemers doen ermee wat ze willen. Richtdatum voor de overstap is januari 2018.Net als op de cheques moeten de bedrijven op de ecovergoeding geen belastingen of sociale lasten betalen. Werknemers moeten dus niet vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zou vinden, verduidelijken Kamerleden Egbert Lachaert (Open Vld), Zuhal Demir (N-VA) en Stefaan Vercamer (CD&V). De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. Zo betalen werkgevers administratieve kosten en handelaars commissies. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat werknemers de cheques vergeten uit te geven. Ongeveer 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor een bedrag van maximaal 250 euro per jaar. Voor de uitgiftebedrijven - zoals Sodexo of Edenred - zou de hervorming een streep door de rekening zijn. De Vlaamse meerderheidspartijen zouden graag ook de maaltijdcheques vervangen zien door een nettovergoeding, maar volgens de kranten is dat voor de MR nog een stap te ver.