Negatieve rente op Belgische spaarboekjes is bij wet verboden

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Sommige buitenlandse banken rekenen voor grote bedragen op spaarboekjes een negatieve rente aan. Maar geen reden tot paniek: in België kan het niet.

Sommige buitenlandse banken rekenen voor grote bedragen op spaarboekjes een negatieve rente aan. Dat betekent dat grote spaarders een rente moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te mogen zetten. De onrust over negatieve spaarrentes stak deze week ook in ons land de kop op. Maar geen reden tot paniek: in België kan het niet.

Een beetje context. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat vanaf maart tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro overheidsobligaties kopen om de economie aan te zwengelen. “We horen dat pensioenfondsen en verzekeraars niet willen verkopen”, zei Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, in een interview met Trends deze week. “Allicht zal een aantal banken wel toehappen.” Veilige overheidsobligaties zijn sowieso al schaars goed. Een extra koper in de markt, zoals de ECB, zal de prijzen verder opdrijven en de rente, die in de omgekeerde richting evolueert, verder naar beneden drukken.

Mede door de aankondiging van de zogenoemde bazooka van de ECB is het rendement op Belgische overheidsobligaties met een looptijd van vijf jaar deze week onder nul gezakt. De banken beleggen een groot deel van ons spaargeld in Belgische overheidsobligaties. We vroegen aan de sectorfederatie Febelfin of we moeten vrezen voor negatieve spaarrentes.

Kunnen de banken in België een negatieve rente aanrekenen op gereglementeerde spaarboekjes?

Febelfin: “Bij de gereglementeerde spaarboekjes kan noch de basisrente, noch de getrouwheidspremie negatief worden. Dat staat zo in de Belgische wetgeving.”

In het koninklijk besluit over de spaardeposito’s staat er dat de vergoeding “verplicht maar ook uitsluitend bestaat uit een basisrente en getrouwheidspremie”. In de tekst wordt enkel gesproken over een vergoeding “opbrengen” en een rente “storten” op de spaarrekening. Volgens het koninklijk besluit over de gereglementeerde spaardeposito’s mag er ook geen debetrente worden aangerekend. Dat is de rente die u betaalt als u op een andere rekening in het rood gaat.

De krant De Tijd schreef onlangs dat de basisrente op een spaarboekje minstens 0,01 procent en de getrouwheidspremie 0,1 procent moet bedragen. We legden de vraag voor aan Febelfin.

Wat is het absolute minimum voor de basisrente en voor de getrouwheidspremie?

Febelfin: “Het is moeilijk om te zeggen wat de minimumrente moet zijn voor beide componenten. Dat is een heel technische materie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content