De Nederlandse centrale bank ziet de zwakke economische groei en de daarmee samenhangende lage rente als het grootste gevaar voor de stabiliteit van de financiële sector. Op korte termijn zet die bijvoorbeeld steeds meer druk op de positie van pensioenfondsen en verzekeraars.

Op langere termijn vreest DNB dat mensen en bedrijven gaan wennen aan de abnormaal lage rente. Daardoor kunnen vooral huishoudens met een hoge hypotheek en zwakke bedrijven met hoge schulden in de problemen komen op het moment dat de rente weer naar een normaler peil stijgt. De bank adviseert daarom om lage rentelasten te gebruiken om leningen versneld af te lossen.

Hervorming hypotheekmarkt

Volgens DNB gaan de lasten voor bestaande hypotheken in Nederland gemiddeld met 110 euro per maand omhoog als de rente in 2019 twee keer hoger zou zijn dan nu. Een kleine groep zou dan zelfs meer dan 300 euro per maand extra moeten betalen. De DNB pleit dan ook voor nog meer hervormingen op de hypotheekmarkt, onder meer over de maximale schuld die kan worden opgenomen ten opzichte van de waarde van een huis.

Daarnaast ziet de Nederlandse centrale bank de onrust op de financiële markten, zoals in het eerste kwartaal, als het meest acute gevaar voor de financiële stabiliteit. Andere punten van zorg zijn de mogelijke gevolgen van een eventueel vertrek van de Britten uit de EU en een te snelle opkomst van nieuwe technologie in de sector. (Belga/NS)

De Nederlandse centrale bank ziet de zwakke economische groei en de daarmee samenhangende lage rente als het grootste gevaar voor de stabiliteit van de financiële sector. Op korte termijn zet die bijvoorbeeld steeds meer druk op de positie van pensioenfondsen en verzekeraars. Op langere termijn vreest DNB dat mensen en bedrijven gaan wennen aan de abnormaal lage rente. Daardoor kunnen vooral huishoudens met een hoge hypotheek en zwakke bedrijven met hoge schulden in de problemen komen op het moment dat de rente weer naar een normaler peil stijgt. De bank adviseert daarom om lage rentelasten te gebruiken om leningen versneld af te lossen. Volgens DNB gaan de lasten voor bestaande hypotheken in Nederland gemiddeld met 110 euro per maand omhoog als de rente in 2019 twee keer hoger zou zijn dan nu. Een kleine groep zou dan zelfs meer dan 300 euro per maand extra moeten betalen. De DNB pleit dan ook voor nog meer hervormingen op de hypotheekmarkt, onder meer over de maximale schuld die kan worden opgenomen ten opzichte van de waarde van een huis. Daarnaast ziet de Nederlandse centrale bank de onrust op de financiële markten, zoals in het eerste kwartaal, als het meest acute gevaar voor de financiële stabiliteit. Andere punten van zorg zijn de mogelijke gevolgen van een eventueel vertrek van de Britten uit de EU en een te snelle opkomst van nieuwe technologie in de sector. (Belga/NS)