MyTrustO: niet schuldeiser maar schuldenaar neemt initiatief

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

MyTrusto, het geesteskind van gerechtsdeurwaarder Patrick Van Bruggenhout, moet mensen met schulden uit de financiële problemen houden “Wij willen een alternatief bieden op de collectieve schuldbemiddeling”, zegt Marc Wellens, voorzitter van Beweging.net Antwerpen, dat de schouders onder het initiatief zet dat de komende maanden zal uitrollen.

Beweging.net wil met MytrustO mensen die aan de rand van financiële schulden staan een hand toesteken. In dit systeem draaien ze de rollen om. Doorgaans kloppen de schuldeisers aan bij een gerechtsdeurwaarder, maar bij MyTrustO neemt de schuldenaar het voortouw.

We werpen de mensen een reddingsboei toe

“In tegenstelling tot een collectieve schuldbemiddeling leggen wij geen beslag op het loon van de schuldenaar, maar zitten we samen met hem aan tafel om zijn kosten en inkomsten in kaart te brengen. Vervolgens klopt de deurwaarder met het overzicht aan bij de schuldeisers en doet hij hen een voorstel tot schuldbemiddeling” , legt Marc Wellens uit. “We willen de mensen op een humane manier helpen.”

Een reddingsboei toewerpen

Hij benadrukt daarbij dat de schuldenaars over het merendeel van hun inkomen vrij kunnen beschikken en baas blijven over hun eigen leven. Mensen die een beroep doen op MytrustO blijven verantwoordelijk voor hun financiële situatie: ze moeten nog altijd zelf zorgendat de huur en andere kosten betaald worden. “We werpen de mensen simpelweg een reddingsboei toe”, aldus de voorzitter die er van overtuigd is dat mensen met financiële problemen dankzij MyTrustO binnen de 3 à 4 jaar uit de schuldenspiraal kunnen ontsnappen.

MyTrustO: niet schuldeiser maar schuldenaar neemt initiatief
© iStock

Volgens hem schuilt daar net de kracht in van het programma: “De mensen kunnen het hoofd bieden aan hun schulden en zich tegelijk focussen op de dagdagelijkse dingen.”

“Bovendien is het MytrustO tot twee derde goedkoper dan de collectieve schuldbemiddeling”, voegt Wellens er aan toe. De schuldenaars kunnen veel geld besparen omdat ze niet van de ene procedure in de andere tuimelen. Zo kunnen onder meer de kosten van de gerechtsdeurwaarder, die per prestatie betaald wordt, aanzienlijk oplopen. De uiteindelijke kostprijs van het programma is 150 euro plus ongeveer 50 euro maandelijkse opvolgingskosten.

Voordeel voor schuldeisers

De tussenkomst van een deurwaarde verzekert de authenticiteit en de objectief van de informatie

Wellens is er ook van overtuigd dat het voor de schuldeisers een groot voordeel is om te weten dat hun schuldenaar via MyTrustO betrokken is in de schuldbegeleiding, onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. “De tussenkomst van een deurwaarder verzekert de authenticiteit en de objectiviteit van de informatie. Daarnaast krijgen zij een zeer duidelijk overzicht over hoeveel ze elk maand krijgen. Bij een collectieve schuldbemiddeling is dat niet altijd het geval”, aldus de voorzitter.

Volgens Wellens zijn Mytrusto en de collectieve schuldbemiddeling perfect complementair. “Wij willen de mensen een alternatief aanreiken, maar ze moeten wel hun attitude aanpassen. Zij die bijvoorbeeld extra schulden maken, zullen uiteindelijk moeten aankloppen bij de collectieve schuldbemiddeling.”

In de toekomst hoopt hij samen te kunnen werken met het OCMW. “Ook mensen in OCMW-bemiddeling zouden een beroep kunnen doen op MyTrusto. Bovendien kan die dienst zich dan meer focussen op de echt sociale gevallen en zetten we het mes in de maatschappelijke kosten. Het is een win-winsituatie.”

Reactie Kamer van Gerechtsdeurwaarders:

Niet iedereen reageert laaiend enthousiast op MyTrustO. De nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders distantieert zich van het initiatief. Dat schrijft De Standaard. Volgens de voorzitter van de Kamer biedt het MyTrustO geen enkele wettelijke bescherming. “Enkel de bestaande collectieve schuldenregeling biedt zekerheid”, zegt Brackeva.

Marc Wellens reageert dat het niet de bedoeling is om de collectieve schuldenregeling te vervangen, maar de mensen een alternatief te bieden. De voorzitter van Beweging.net is er van overtuigd dat beiden naast elkaar kunnen bestaan. “Wij willen de mensen juist helpen voorkomen dat de situatie structureel onhoudbaar wordt”, aldus de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content