Melkprijs met derde gedaald sinds Russisch embargo

© iStock

Het Russische embargo heeft een aanzienlijke impact op de prijzen en de export van sommige producten zoals melk, varkensvlees, peren en appelen. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst (FOD) Economie in opdracht van minister van Landbouw Willy Borsus.

De melkprijs is sinds het embargo zelfs met een derde gedaald, al spelen daar natuurlijk ook andere factoren mee.

De FOD Economie nam de impact van het Russische embargo op de prijzen en de export van Belgische landbouwproducten onder de loep. Wat blijkt? De Russische boycot heeft een “rampzalige impact” op de prijzen, concludeert minister Borsus.

Prijsdaling meeste landbouwproducten

Maar het embargo is niet het enige verklarende element

Zo lag de prijs voor melk eind 2015 bijna 33 procent lager dan eind 2013. De prijs voor varkensvlees ligt een kwart lager dan voor het embargo. “Maar het embargo is niet het enige verklarende element”, merkt Borsus op, die verwijst naar het einde van de quota en de evolutie van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Ook voor appelen is de prijsdaling aanzienlijk: – 22 procent tussen eind 2013 en eind 2015.

Voor sommige producten is er dan weer sprake van een prijsstijging sinds het embargo. Zo ligt de prijs voor peren 4,4 procent hoger dan voor het embargo en die van tomaten zelfs een kwart hoger.

Wat de export betreft wordt er sinds eind 2013 een sterke stijging van de export van appelen (+36,3 procent) genoteerd en een duidelijke daling van de export van tomaten (-12,6 procent). Voor andere producten blijven de schommelingen veel beperkter: varkensvlees (+2,8 procent), melkpoeder (-0,6 procent) en peren (+0,5 procent). (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content