De ministerraad komt vrijdag bijeen, onder meer over de aangekondigde taxshift. Zo is het de vraag of de BTW-verhoging op de elektriciteit, die van 6 naar 21 procent stijgt, al dan niet in de index blijft. De verhoging buiten de index houden, komt neer op een mini-indexsprong.

"Een evidentie"

Voor de christelijke vakbond is het "de evidentie zelf dat de BTW-verhoging in de index zit", aldus voorzitter Leemans. "Indien de BTW-verhoging niet in de index zou zitten, zijn het nog maar eens de werknemers, de gepensioneerden en de mensen met een uitkering die het gelag betalen", aldus Leemans. Voor de vakbond is dat onaanvaardbaar.

De verhoging uit de index houden, zou volgens ACV betekenen dat de mensen bovenop de 2,7 miljard euro die de indexsprong hen kost, nog eens 500 miljoen euro moeten betalen. Ook de vicepremier Kris Peeters is geen voorstander van de mini-indexsprong. Volgens hem is het niet de bedoeling om de BTW-verhoging uit de index te houden.

"De regering zal dit bespreken en heeft tijd genoeg om de beslissing te nemen", klinkt het bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Al heeft hij vorige maand laten weten dat hij de BTW vanaf 1 september wil verhogen. (Belga/NS)

De ministerraad komt vrijdag bijeen, onder meer over de aangekondigde taxshift. Zo is het de vraag of de BTW-verhoging op de elektriciteit, die van 6 naar 21 procent stijgt, al dan niet in de index blijft. De verhoging buiten de index houden, komt neer op een mini-indexsprong. Voor de christelijke vakbond is het "de evidentie zelf dat de BTW-verhoging in de index zit", aldus voorzitter Leemans. "Indien de BTW-verhoging niet in de index zou zitten, zijn het nog maar eens de werknemers, de gepensioneerden en de mensen met een uitkering die het gelag betalen", aldus Leemans. Voor de vakbond is dat onaanvaardbaar. De verhoging uit de index houden, zou volgens ACV betekenen dat de mensen bovenop de 2,7 miljard euro die de indexsprong hen kost, nog eens 500 miljoen euro moeten betalen. Ook de vicepremier Kris Peeters is geen voorstander van de mini-indexsprong. Volgens hem is het niet de bedoeling om de BTW-verhoging uit de index te houden. "De regering zal dit bespreken en heeft tijd genoeg om de beslissing te nemen", klinkt het bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Al heeft hij vorige maand laten weten dat hij de BTW vanaf 1 september wil verhogen. (Belga/NS)