Geluk en geld gaan hand in hand. Mensen die genieten van meer welvaart zijn gelukkiger dan diegene die het met minder moeten stellen omdat geld zorgt voor extra voedsel en comfort. Toch moeten we hier enkele kanttekeningen bij maken.

Op een bepaald punt draagt geld niet langer bij tot meer geluk. Een extra inkomen zal je niet gelukkiger maken als je reeds een comfortabele levensstijl hebt. Volgens de Amerikaanse professoren Elizabeth Dunn en Michael Norton verliest geld zijn effect op de gemoedstoestand wanneer je 75.000 dollar hebt, wat gelijk staat aan 60.000 euro.

Geld maakt je ook niet langer gelukkig wanneer je het gewoon bent om meer geld te hebben, je nog meer wilt hebben en je jezelf vergelijkt met mensen die meer verdienen.

Investeren in ervaringen

Hoe je je geld besteedt, bepaalt hoe gelukkig je bent. Zo maakt de aankoop van een nieuwe huis of wagen je niet veel gelukkiger. Volgens onderzoek draagt geld bij tot meer jolijt als je het spendeert aan ervaringen. Een reis geeft je bijvoorbeeld een beter gevoel dan een nieuwe televisie.

Ook wanneer je een voorafbetaling doet, ben je gelukkiger omdat je je dan geen zorgen moet maken over nog te maken kosten. Daarenboven draagt het bij tot een beter huwelijk als je het geld besteedt aan zaken die je kan delen met je partner zoals een uitstapje.

Minder geld uitgeven kan ook bijdragen tot geluk. Door jezelf de toegang te weigeren tot overvloed, geef je jezelf de kans om de kleinere dingen te appreciëren. Denk bijvoorbeeld aan chocolade: Je kan zo veel meer genieten van de zoetigheid als je er al lange tijd niet hebt van gegeten.

Geld delen maakt gelukkig

Uit een ander onderzoek blijkt dat wanneer je je rijkdom deelt je veel gelukkiger bent. Iemand helpen geeft je een bevredigend gevoel omdat je je geluk deelt met een ander. Zo kan 5 euro doneren aan een goed doel je al plezieren. Het behagen gevoel dat je krijgt bij geld delen is reeds terug te vinden bij kleine kinderen. Tweejarigen blijken gelukkiger te zijn wanneer ze snoepgoed met iemand kunnen delen.

Dat gevoel wordt bereikt wanneer we het uit eigen initiatief doen, we een band creëren met iemand of als we weten dat het een verschil maakt. Daarenboven draagt positieve feedback bij tot een blij gevoel. (Forbes/NS)

Geluk en geld gaan hand in hand. Mensen die genieten van meer welvaart zijn gelukkiger dan diegene die het met minder moeten stellen omdat geld zorgt voor extra voedsel en comfort. Toch moeten we hier enkele kanttekeningen bij maken. Op een bepaald punt draagt geld niet langer bij tot meer geluk. Een extra inkomen zal je niet gelukkiger maken als je reeds een comfortabele levensstijl hebt. Volgens de Amerikaanse professoren Elizabeth Dunn en Michael Norton verliest geld zijn effect op de gemoedstoestand wanneer je 75.000 dollar hebt, wat gelijk staat aan 60.000 euro. Geld maakt je ook niet langer gelukkig wanneer je het gewoon bent om meer geld te hebben, je nog meer wilt hebben en je jezelf vergelijkt met mensen die meer verdienen. Hoe je je geld besteedt, bepaalt hoe gelukkig je bent. Zo maakt de aankoop van een nieuwe huis of wagen je niet veel gelukkiger. Volgens onderzoek draagt geld bij tot meer jolijt als je het spendeert aan ervaringen. Een reis geeft je bijvoorbeeld een beter gevoel dan een nieuwe televisie. Ook wanneer je een voorafbetaling doet, ben je gelukkiger omdat je je dan geen zorgen moet maken over nog te maken kosten. Daarenboven draagt het bij tot een beter huwelijk als je het geld besteedt aan zaken die je kan delen met je partner zoals een uitstapje. Minder geld uitgeven kan ook bijdragen tot geluk. Door jezelf de toegang te weigeren tot overvloed, geef je jezelf de kans om de kleinere dingen te appreciëren. Denk bijvoorbeeld aan chocolade: Je kan zo veel meer genieten van de zoetigheid als je er al lange tijd niet hebt van gegeten. Uit een ander onderzoek blijkt dat wanneer je je rijkdom deelt je veel gelukkiger bent. Iemand helpen geeft je een bevredigend gevoel omdat je je geluk deelt met een ander. Zo kan 5 euro doneren aan een goed doel je al plezieren. Het behagen gevoel dat je krijgt bij geld delen is reeds terug te vinden bij kleine kinderen. Tweejarigen blijken gelukkiger te zijn wanneer ze snoepgoed met iemand kunnen delen. Dat gevoel wordt bereikt wanneer we het uit eigen initiatief doen, we een band creëren met iemand of als we weten dat het een verschil maakt. Daarenboven draagt positieve feedback bij tot een blij gevoel. (Forbes/NS)