SD Worx vergeleek iets meer dan 11.500 salarissen van jongeren beneden de 24 jaar en met minder dan twee jaar anciënniteit. Daaruit blijkt dat het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden gemiddeld 3,8 procent hoger ligt dan van vrouwelijke startende bediendes.

Aanvullende voordelen

Het grootste verschil zit evenwel in het variabel loon en en de aanvullende voordelen. Mannelijke starters ontvangen vaker dan vrouwelijke starters een variabel loon of extralegale voordelen zoals bonussen, commissies, premies, een loonbonus, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen. Zo maken mannen drie maal meer kans op een bedrijfswagen.

SD Worx ziet een aantal objectieve verklaringen voor de verschillen. Er werken meer vrouwen in sectoren die minder goed betalen en waar de extralegale voordelen beperkter zijn. Toch speelt ook subjectiviteit soms mee, aldus de hr-dienstverlener: "de beste onderhandelaar krijgt het hoogste loon", aldus Christel Van Wouwe van SD Worx. (Belga/NS)

SD Worx vergeleek iets meer dan 11.500 salarissen van jongeren beneden de 24 jaar en met minder dan twee jaar anciënniteit. Daaruit blijkt dat het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden gemiddeld 3,8 procent hoger ligt dan van vrouwelijke startende bediendes. Het grootste verschil zit evenwel in het variabel loon en en de aanvullende voordelen. Mannelijke starters ontvangen vaker dan vrouwelijke starters een variabel loon of extralegale voordelen zoals bonussen, commissies, premies, een loonbonus, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen. Zo maken mannen drie maal meer kans op een bedrijfswagen. SD Worx ziet een aantal objectieve verklaringen voor de verschillen. Er werken meer vrouwen in sectoren die minder goed betalen en waar de extralegale voordelen beperkter zijn. Toch speelt ook subjectiviteit soms mee, aldus de hr-dienstverlener: "de beste onderhandelaar krijgt het hoogste loon", aldus Christel Van Wouwe van SD Worx. (Belga/NS)