Leven wordt iets minder snel duurder

© iStock

De inflatie is in augustus gedaald van 2,28 naar 2,16 procent. Volgens de statistische dienst van de FOD Economie waren er vooral prijsstijgingen van vakantiedorpen en van de verkeersbelasting. Voornamelijk motorbrandstoffen en zuivelproducten hadden een verlagend effect.

De kerncijfers

De consumptieprijsindex, die bestaat uit een korf van goederen en diensten die representatief zijn voor de uitgaven van een Belgisch gezin, bedroeg 103,26 punten in augustus 2016. Dat is een daling met 0,05 punt ten opzichte van juli 2016. .

De gezondheidsindex, waaruit een aantal producten zijn gehaald zoals alcoholische dranken en motorbrandstoffen, steeg 0,04 punt tot 103,97 punten. De inflatie op basis van de gezondheidsindex, die gebruikt wordt voor de indexering van de huurprijzen, daalde van 2,53 naar 2,32 procent.

De afgevlakte gezondheidsindex, het gemiddelde van de voorbije vier maanden, bedroeg in augustus 101,78 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 103,04 punten bedraagt, werd dus niet overschreden.

Wat is er duurder geworden?

Augustus was voornamelijk een slechte maand voor de mensen die graag reizen. Zo steeg de prijs van een bezoek aan een vakantiedorp met 4,6 procent in vergelijking met juli.

Ook de verkeersbelastingen, die deze maand in de index werd verrekend, steeg met 2,9 procent. Al werd die prijsstijging in augustus gecompenseerd door goedkopere brandstofprijzen. De prijzen voor motorbrandstoffen daalden deze maand gemiddeld met 2,5 procent tegenover vorige maand, en met 6,5 procent tegenover vorig jaar.

Ook de visliefhebbers moesten afgelopen maand dieper in hun portefeuille graaien. Ten opzichte van vorig jaar in augustus lagen de prijzen van vis en zeevruchten nu 9,8 procent hoger. Die stijging is voornamelijk het gevolg van duurdere grijze garnalen.

Fruit is 8,6 procent duurder dan in augustus 2015. Groenten zijn 3,7 procent duurder dan een jaar geleden. Groenten exclusief aardappelen kosten nu 8,7 procent meer dan een jaar geleden. Aardappelen zijn nu 0,9 procent duurder van vorig jaar.

Ook het prijskaartje van zowel alcoholische als non-alcoholische dranken is in augustus aangedikt ten opzichte van 2015. Alcoholvrije dranken zijn 2,6 procent duurder dan in augustus vorig jaar. Alcoholische dranken zijn 9,3 procent duurder geworden. Slecht nieuws is er ook voor de rokers. Zij hebben in augustus 5,3 procent meer geld op tafel moeten leggen voor tabak.

Tot slot is elektriciteit 31,5 procent duurder geworden dan een jaar geleden. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG kunnen we die prijsstijging enigzins beperken door energieleveranciers te vergelijken. Via de V-test kan je achterhalen of je kan besparen op je energieverbruik.

Wat is er goedkoper geworden?

De stijgende elektriciteitsprijzen worden weliswaar deels gecompenseerd door de lagere gas-en huisbrandolieprijzen. Aardgas is 12,5 procent goedkoper dan vorig jaar in augustus. De prijs van huisbrandolie is, afgevlakt over 12 maanden, met 27,8 procent gedaald in één jaar tijd.

Als we de vergelijking maken met vorige maand leren we dat zuivelproducten stevig in prijs zijn gezakt.De prijzen van zuivelproducten daalden deze maand gemiddeld met 2,0 procent. Voornamelijk melk werd goedkoper: de prijs van volle melk daalde gemiddeld met 7,6 procent, magere en halfvolle melk werden 7,4 procent goedkoper. Deze prijsdalingen zijn het gevolg van het einde van de tijdelijke extra toeslag voor de melkveehouders. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content