Alle Belgische spaarrekeningen samen zijn goed voor een totaalbedrag van meer dan 250 miljard euro en dat ondanks de extreem lage vergoeding. Die vergoeding bestaat uit twee elementen: een basisrente en een getrouwheidspremie.

In het verleden was er ook een aangroeipremie, maar die werd in 2009 afgeschaft met het oog op meer transparantie. Het was een procentuele rente die bovenop de basisrente werd uitgekeerd op vers kapitaal dat de eerste zes maanden onaangeroerd bleef. Maar vandaag moet je dus alleen nog rekening houden met de basisrente en de getrouwheidspremie.

Wat is die getrouwheidspremie precies?

De basisrente geniet je op alle stortingen vanaf de eerste dag. De getrouwheidspremie is een extra bonus die gegarandeerd is voor de volledige looptijd van een storting, maar alleen van zodra er twaalf maanden verstreken zijn. Is er een jaar voorbij, dan moet je het geld opnieuw twaalf maanden laten staan om van de getrouwheidspremie te kunnen genieten. Haal je het spaargeld vroeger af, dan heb je enkel recht op de basisrente.

Verschillende formules

Sommige spaarrekeningen bieden een wat hogere basisrente in combinatie met een bescheiden getrouwheidspremie. Bij andere spaarboekjes ligt de focus dan weer eerder op de getrouwheidspremie in plaats van op de basisinterest. Zelfs binnen eenzelfde bank kan je vaak kiezen tussen verschillende formules.

Hoe moet je nu kiezen?

Voor spaarcenten die je zeker gedurende een jaar kan en wil parkeren, kies je best de formule met de hoge getrouwheidspremie. 'Volatiel' geld verdient dan weer een spaarboekje met een hoge basisrente. Weet ook dat je gerust meerdere spaarrekeningen mag openen om zo je spaarcenten optimaal te verdelen. (RVE)

Alle Belgische spaarrekeningen samen zijn goed voor een totaalbedrag van meer dan 250 miljard euro en dat ondanks de extreem lage vergoeding. Die vergoeding bestaat uit twee elementen: een basisrente en een getrouwheidspremie.In het verleden was er ook een aangroeipremie, maar die werd in 2009 afgeschaft met het oog op meer transparantie. Het was een procentuele rente die bovenop de basisrente werd uitgekeerd op vers kapitaal dat de eerste zes maanden onaangeroerd bleef. Maar vandaag moet je dus alleen nog rekening houden met de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente geniet je op alle stortingen vanaf de eerste dag. De getrouwheidspremie is een extra bonus die gegarandeerd is voor de volledige looptijd van een storting, maar alleen van zodra er twaalf maanden verstreken zijn. Is er een jaar voorbij, dan moet je het geld opnieuw twaalf maanden laten staan om van de getrouwheidspremie te kunnen genieten. Haal je het spaargeld vroeger af, dan heb je enkel recht op de basisrente.Sommige spaarrekeningen bieden een wat hogere basisrente in combinatie met een bescheiden getrouwheidspremie. Bij andere spaarboekjes ligt de focus dan weer eerder op de getrouwheidspremie in plaats van op de basisinterest. Zelfs binnen eenzelfde bank kan je vaak kiezen tussen verschillende formules.Voor spaarcenten die je zeker gedurende een jaar kan en wil parkeren, kies je best de formule met de hoge getrouwheidspremie. 'Volatiel' geld verdient dan weer een spaarboekje met een hoge basisrente. Weet ook dat je gerust meerdere spaarrekeningen mag openen om zo je spaarcenten optimaal te verdelen. (RVE)