Kan je medicijnen online kopen?

© iStock

De gemiddelde Belg slikt jaarlijks voor meer dan 250 euro aan medicijnen. In welke mate is het mogelijk om die online te kopen? En is dat wel veilig en legaal?

Medicijnen duiken almaar meer op het internet op. Niet zelden gaat het om producten die minder vlot verkrijgbaar zijn via de traditionele kanalen. Het is echter verboden om geneesmiddelen op voorschrift online te bestellen.

Toch bestaan er in ons land een heleboel officiële onlineapotheken. Ze hebben een vergunning op zak van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Voorwaarden

Kan je medicijnen online kopen?

Zo’n onlineapotheek moet uiteraard aan heel wat voorwaarden voldoen. De verantwoordelijke moet alvast duidelijk vermeld staan op de website, en de informatie over de aangeboden producten moet volledig én identiek zijn aan die van de bijsluiter.

Maar nog belangrijker is dat de website alleen geneesmiddelen vrij van voorschrift en bepaalde medische hulpmiddelen (zoals verbanden of condooms) mag verkopen. Ter info: geneesmiddelen voor dieren mogen in geen geval verkocht worden via internet.

Het aanbod

Op de website van het FAGG vind je een lijst van alle vergunde onlineapotheken in ons land.

Het aanbod van al deze websites is vergelijkbaar: duizenden producten van honderden fabrikanten – waaronder neussprays, oogdruppels, hoestsiropen, pijnstillers, zalfjes, nicotinepleisters, cosmeticaproducten, vitamines, zonnecrèmes, enzovoort. Ze zijn stuk voor stuk vrij verkrijgbaar (dus zonder voorschrift).

Meestal betaal je verzendingskosten voor een levering aan huis, maar vanaf een bepaald bedrag kan het vaak ook gratis. Niet zelden tref je er interessante promoties tot 30% aan. En die zijn volledig legaal.

Koop je medicijnen op een niet-vergunde of buitenlandse website, dan loop je echter heel wat risico’s. Volgens recente rapporten is minstens de helft van het aanbod van illegale websites nagemaakt of vervalst.

De verpakking ziet er op het eerste zicht vaak hetzelfde uit, maar de samenstelling verschilt dikwijls van het origineel. Daardoor kan het product ongeschikt zijn voor de behandeling van de ziekte waarvoor het bedoeld is, en kan het zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Je hebt sowieso geen enkele garantie wat betreft de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid. Niet zelden gaat het gewoon om kwakzalverij of bedrog.

Controle ontbreekt

Bovendien mag je het belang van een échte apotheker of dokter niet onderschatten. Het feit dat er voor heel wat medicijnen een voorschrift vereist is, heeft weldegelijk een reden.

Wanneer je geneesmiddelen via dubieuze websites koopt, ontbreekt elke controle van een expert inzake dosering, verkeerde indicatie, wisselwerking met andere medicijnen, enzovoort.

Bovendien riskeer je een geldboete en een inbeslagname van de producten, ook al heb je die besteld voor eigen gebruik. Elk jaar onderschept de douane alvast duizenden illegale pakketjes uit landen buiten de Europese Unie. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content