Kan je je ouders laten betalen als je voor hen zorgt?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je voor je bejaarde ouders zorgt, kan je met hen een vergoeding afspreken. Zet die afspraken op papier en overdrijf niet.

Tussen erfgenamen ontstaat vaak discussie als één van hen meent meer te hebben gezorgd voor de ouders dan de anderen. Hiervoor wordt wel eens een compensatie gevraagd. De rechtbanken kennen die zelden toe.

Maak afspraken

Kan je je ouders laten betalen als je voor hen zorgt?

Om discussies te vermijden is het aangewezen op voorhand afspraken te maken. Het kind dat de hulp geeft, kan een overeenkomst sluiten met de ouder(s) over wat die daarvoor zullen betalen. Zo’n overeenkomst is in principe geldig.

Zo kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat de gereden kilometers worden vergoed, dat een forfaitair bedrag wordt betaald per was- of strijkbeurt, dat een maandelijkse vergoeding wordt betaald voor het in huis nemen, enz. Indien je niet wil dat je ouders je dadelijk betalen, kan je ook overeenkomen dat de betaling pas moet gebeuren op het moment dat ze overlijden.

Doe dat schriftelijk

Zet die overeenkomst op papier. Geef daarin duidelijk aan wat de ouder precies mag verwachten van jou en hoeveel hij daarvoor moet betalen. Een model van overeenkomst vind je hierna. Laat _ als dat mogelijk is _ ook de andere kinderen de overeenkomst voor akkoord ondertekenen. Ze kunnen ze dan later niet zomaar in vraag stellen.

Overdrijf niet

Overdrijf niet in de vergoeding die je overeenkomt. Anders kunnen de andere erfgenamen zeggen dat je een verdoken schenking kreeg die je moet inbrengen in de erfenis. Je riskeert dan een deel van de vergoeding te moeten terugbetalen.

Richt je bijvoorbeeld naar de dagprijs in rusthuizen. Krijg je een betaling per prestatie _ bijvoorbeeld een aantal euro’s per wasbeurt _ laat dan je moeder of vader bevestigen hoeveel keer je de was precies deed. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content