Jan Smets: ‘Spaarrente van 0,11 procent is en blijft het wettelijke minimum’

Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank © belga

“Het is niet aan de orde om de spaarrente nog verder te verlagen”, zegt Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank.

In de Vrije Markt houdt Smets een pleidooi voor de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes. Volgens hem is het een slecht idee om de spaarder bloot te stellen aan een “onbekend territorium van negatieve rentes of 0-rendementen.” De banken willen de spaartarieven verlagen omdat hun winstmarges onder druk komen te staan.

Hij waarschuwt dat een lagere rente de stabiliteit van financiering in gevaar kan brengen. “Via het spaarboekje zamelen de banken aanzienlijk veel middelen in. De financieringskosten van het spaarboekje zijn overigens in geen enkel ander land zo sterk gedaald als in België”, verduidelijkt hij. Ook Johan Van Overtveldt, minister van Financiën heeft al meermaals benadrukt dat de regering niet gaat sleutelen aan de minimumrente.

Monetair beleid Draghi

Smets herinnert de banken er bovendien aan dat het monetaire beleid van Draghi ervoor gezorgd heeft dat hun financieringskosten aanzienlijk zijn gedaald. “Ze hebben onder andere aanzienlijke meerwaarder kunnen realiseren en hun kredietactiviteiten zijn toegenomen. Het is dus niet allemaal kommer en kwel”, argumenteert hij in het programma.

In het Nederlandse Financieele Dagblad uit het hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), Danièle Nouy dan weer zijn bezorgdheden over de lage rente.

Veel commerciële banken, met name in Duitsland en Nederland, hebben geklaagd dat hun winstgevendheid onder druk staat door de lage rentestand. Nouy lijkt daar begrip voor te tonen, schrijft de krant, terwijl ECB-president Mario Draghi eerder niet gevoelig was voor de klachten.

De lage rente “is zeker een bron van zorg. (..) Samen met de slechte leningen staan de risico’s voor de winstgevendheid boven aan mijn prioriteitenlijst. En sommige banken hebben last van allebei”, aldus Nouy. Toch ziet zij in de lage rentestand ook een kans: “Het dwingt banken ook om efficiënter te worden, nog eens na te denken over hun verdienmodel en naar hun kosten te kijken.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content