Wat is een Tak 26?

Een tak 26 lijkt in veel opzichten op een tak 21 of spaarverzekering. Het zijn immers allebei beleggingen met kapitaalgarantie die een gegarandeerd rendement bieden dat momenteel vaak tussen de 1 en 1,25 procent ligt. Ook hier heb je zoals bij een tak 21 recht op een winstdeelname als het onderliggend fonds het goed doet.

De vorige jaren haalden beide producten gemiddeld een rendement van 2,5 à 3 procent.Technisch gezien is een tak 26 een verzekeringscontract met de vorm van een kaptalisatiecontract, waardoor het verschilt van een tak 21. Maar wat zijn die belangrijkste verschillen?

Geen taks van 2 procent

Bij de instap in een tak 21 betaal je een premietaks van 2 procent. Een tak 26 is echter geen echte verzekering, want er is geen sprake van een ver­zekerde, een overlijdensdekking of een begunstigde bij leven of bij overlijden. Een tak 26 is dus een puur kapitalisatiecontract. De toegekende interesten zijn dus definitief verworven en brengen op hun beurt nieuwe interesten op. Op een tak 26 hoef je bijgevolg geen 2 procent premietaks te betalen.

Wel roerende voorheffing

Zowel bij een Tak 21 als bij een Tak 26 betaal je in principe 27 procent roerende voorheffing. Een Tak 21 wordt echter vrijgesteld van roerende voorheffing als het contract gedurende meer dan 8 jaar loopt. Vraag je het kapitaal vroeger op, dan wordt er wel 27 procent ingehouden op de gewaarborgde interesten.

Bij een Tak 26 betaal je sowieso 27 procent roerende voorheffing op het volledige rendement, ook al hebben de meeste tak 26 een looptijd van 8 à 10 jaar.

Beter af met een tak 21?

Wie van plan is om zijn geld gedurende 8 jaar onaangeroerd te laten is dus toch beter af met een tak 21, omdat je dan geen roerend voorheffing betaalt. Is de kans groot dat je binnen de 8 jaar het geld opvraagt, dan is een tak 26 te overwegen omdat je geen 2 procent taksen betaalt bij instap.

Let wel, bij uitstap betaal je bij beide producten ook uitstapkosten. Informeer daarover voor je instapt.

Een tak 26 lijkt in veel opzichten op een tak 21 of spaarverzekering. Het zijn immers allebei beleggingen met kapitaalgarantie die een gegarandeerd rendement bieden dat momenteel vaak tussen de 1 en 1,25 procent ligt. Ook hier heb je zoals bij een tak 21 recht op een winstdeelname als het onderliggend fonds het goed doet. De vorige jaren haalden beide producten gemiddeld een rendement van 2,5 à 3 procent.Technisch gezien is een tak 26 een verzekeringscontract met de vorm van een kaptalisatiecontract, waardoor het verschilt van een tak 21. Maar wat zijn die belangrijkste verschillen?Bij de instap in een tak 21 betaal je een premietaks van 2 procent. Een tak 26 is echter geen echte verzekering, want er is geen sprake van een ver­zekerde, een overlijdensdekking of een begunstigde bij leven of bij overlijden. Een tak 26 is dus een puur kapitalisatiecontract. De toegekende interesten zijn dus definitief verworven en brengen op hun beurt nieuwe interesten op. Op een tak 26 hoef je bijgevolg geen 2 procent premietaks te betalen.Zowel bij een Tak 21 als bij een Tak 26 betaal je in principe 27 procent roerende voorheffing. Een Tak 21 wordt echter vrijgesteld van roerende voorheffing als het contract gedurende meer dan 8 jaar loopt. Vraag je het kapitaal vroeger op, dan wordt er wel 27 procent ingehouden op de gewaarborgde interesten. Bij een Tak 26 betaal je sowieso 27 procent roerende voorheffing op het volledige rendement, ook al hebben de meeste tak 26 een looptijd van 8 à 10 jaar. Wie van plan is om zijn geld gedurende 8 jaar onaangeroerd te laten is dus toch beter af met een tak 21, omdat je dan geen roerend voorheffing betaalt. Is de kans groot dat je binnen de 8 jaar het geld opvraagt, dan is een tak 26 te overwegen omdat je geen 2 procent taksen betaalt bij instap. Let wel, bij uitstap betaal je bij beide producten ook uitstapkosten. Informeer daarover voor je instapt.