Internetbank kondigt hogere vergoeding op spaarboekjes aan

© Belga Image

NIBC Direct heeft via een mail zijn klanten laten weten dat de getrouwheidspremie op de NIBC Direct Getrouwheidsrekening vanaf 13 juli verhoogd wordt. Daarmee is de internetbank de eerste bank die de vergoeding voor spaarders optrekt. Eerder waren er wel al verschillende grootbanken die terugkwamen op de beslissing om de rente op nul te zetten voor grote sommen geld of zelfs rente aan de klanten aan te rekenen.

De Nederlandse internetbank NIBC Direct is een kleine speler op de Belgische spaarmarkt, die in 2021 ruim 1 miljard euro spaargeld van ongeveer 35.000 Belgen onder zijn hoede had. Enkele jaren geleden was NIBC Direct een zogenoemde prijsbreker met hogere rentes dan het gros van de andere banken, maar vorig jaar in november werden de rentevoeten op de meeste boekjes op het wettelijke minimum gezet. Op de NIBC Direct Getrouwheidsrekening werd op dat moment de getrouwheidspremie, die pas na 12 maanden verworven is, gehalveerd van 0,2 naar 0,1 procent. De basisrente bleef stabiel op 0,05 procent. Vanaf 13 juli trekt NIBC Direct die getrouwheidspremie terug ietwat op tot 0,15 procent. De basisrente op de NIBC Direct Getrouwheidsrekening verandert niet en ook voor andere spaarproducten verandert NIBC Direct niets. Maar de spits is eraf. De eerste verhoging van de vergoeding voor spaarders – boven nul – is een feit. Eerder waren er wel een aantal grotere banken die de negatieve rente afvoerden.

Zo meldde KBC maandag in een persbericht: “KBC Bank (met inbegrip van KBC Brussels en CBC) besliste om – als gevolg van de aanhoudend stijgende marktrente en geplande renteverhogingen door de Europese Centrale Bank – vanaf 1 september 2022 geen negatieve rente meer aan te rekenen voor rechtspersonen en ondernemingen.” Ook Belfius liet donderdag weten dat professionele klanten vanaf 1 september geen negatieve rente meer moeten betalen.

KBC was in 2016 de eerste Belgische bank die besliste dat kmo’s en rechtspersonen niet langer gereglementeerde spaarrekeningen mochten aanhouden. Het is nu ook de eerste bank om die beslissing terug te draaien. In 2016 begon de bank een negatieve rente aan te rekenen op de rekeningen van onder andere bedrijven, verenigingen of eenmanszaken. In plaats van rente te krijgen, moesten die rechtspersonen plots rente betalen. Op gereglementeerde spaarrekeningen is een rente onder nul verboden – er is een minimumvergoeding van 0,11 procent verplicht – en dus werden de traditionele spaarboekjes taboe voor rechtspersonen en voorbehouden voor natuurlijke personen.

In 2017 nam BNP Paribas Fortis een gelijkaardige beslissing. Ook bij de grootste bank van ons land kunnen rechtspersonen al jaren geen gereglementeerde spaarrekening meer aanhouden. ING België nam in 2017 de minder drastische oplossing om een plafond op de spaarrekeningen voor rechtspersonen te installeren.

Vermogende particulieren

In 2020 trok ING België die lijn ook door voor natuurlijke personen. Eerst gold er een spaarlimiet voor bedragen tot 1 miljoen euro op de spaarrekeningen, en sinds 2021 tot 250.000 euro. Boven die limiet wordt het saldo overgeschreven naar een andere rekening zonder rente. Zodra daar meer dan een half miljoen euro op staat wordt de depositorente van minus 0,5 procent die de banken bij de Europese Centrale Bank betalen, gewoon doorgerekend aan de klanten. ING België besliste onlangs om weer iedereen rente te geven. De hoofdeconoom van ING België voorspelde bij die gelegenheid dat er vanaf het najaar wel eens banken de spaarrentes weer zouden kunnen beginnen optrekken.

BNP Paribas Fortis voerde nog maar in april een nulrente in voor vermogende klanten met meer dan 250.000 euro op hun spaarrekening. Die bank kwam voorlopig nog niet terug op die beslissing. Voor natuurlijke personen verandert er in september niets bij KBC. Vermogende klanten moesten bij KBC nooit betalen om hun geld te mogen parkeren bij de bank.

Partner Content