Tussen 2008 en 2013 zag een gemiddeld Belgisch gezin zijn netto jaarinkomen toenemen met 2.820 euro, een stijging met 17 procent. Dat schrijft De Tijd op basis van de bevindingen van een nieuwe Eurostat-studie die peilt naar de tevredenheid in de EU.

De Belgen hebben van de rijkere EU-landen het minst geleden onder de economische crisis. Alleen in enkele Oost-Europese landen nam het inkomen van de gezinnen nog sterker toe. Het inkomen van een gemiddeld Slovaaks gezin nam in vijf jaar tijd met 42 procent toe tot 9.600 euro, dat van een Pools gezin met 6 procent tot 9.200 euro en in Roemenië met 28 procent tot 3.900 euro.

Dankzij de sterke inkomensstijging is de Belg doorgaans gelukkiger dan de gemiddelde Europeaan. Volgens de statistieken van Eurostat geeft hij zijn financiële situatie een tevredenheidsscore van 6,9 op 10 tegenover 6 op 10 in heel Europa. Slechts vijf landen doen beter.

"Taxshift met focus op jobcreatie"

Volgens Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij de werkgeversorganisatie VBO geven de cijfers een vertekend beeld. "De koopkracht mag dan gestegen zijn, in die vijf jaar zijn jobs verloren gegaan, ging de groei licht in het rood en daalde de export", zegt Timmermans aan De Tijd. Volgens hem heeft de indexering jobs vernietigd.

De Belg zag zijn loon zag toenemen met 17 procent tijdens de crisisjaren, terwijl de inflatie slechts 10 procent bedroeg. De bestuurder pleit daarbij voor een taxshift die niet langer inzet op koopkracht, maar op jobcreatie. "Een koopkrachtstijging komt vooral ten goede van de insiders die werk hebben, terwijl een taxshift net meer mensen aan een job moet helpen", zegt Timmermans aan de krant.

Tussen 2008 en 2013 zag een gemiddeld Belgisch gezin zijn netto jaarinkomen toenemen met 2.820 euro, een stijging met 17 procent. Dat schrijft De Tijd op basis van de bevindingen van een nieuwe Eurostat-studie die peilt naar de tevredenheid in de EU.De Belgen hebben van de rijkere EU-landen het minst geleden onder de economische crisis. Alleen in enkele Oost-Europese landen nam het inkomen van de gezinnen nog sterker toe. Het inkomen van een gemiddeld Slovaaks gezin nam in vijf jaar tijd met 42 procent toe tot 9.600 euro, dat van een Pools gezin met 6 procent tot 9.200 euro en in Roemenië met 28 procent tot 3.900 euro.Dankzij de sterke inkomensstijging is de Belg doorgaans gelukkiger dan de gemiddelde Europeaan. Volgens de statistieken van Eurostat geeft hij zijn financiële situatie een tevredenheidsscore van 6,9 op 10 tegenover 6 op 10 in heel Europa. Slechts vijf landen doen beter.De Belg zag zijn loon zag toenemen met 17 procent tijdens de crisisjaren, terwijl de inflatie slechts 10 procent bedroeg. De bestuurder pleit daarbij voor een taxshift die niet langer inzet op koopkracht, maar op jobcreatie. "Een koopkrachtstijging komt vooral ten goede van de insiders die werk hebben, terwijl een taxshift net meer mensen aan een job moet helpen", zegt Timmermans aan de krant.