Sinds eind 2012 zijn alle nieuwe autobanden voorzien van een sticker met het EU-bandenlabel. Daarop vind je meer informatie over de brandstofefficiëntie, de grip op een nat wegdek en het lawaai. Het verschil tussen een goede en een slechte band kan je alvast een brandstofbesparing tot 7,5 procent opleveren. Dat komt overeen met een winst van meer dan 300 euro gedurende de levensduur van de band.

Wil je zelf uitrekenen welke invloed de verschillende bandencategorieën hebben op je budget? Op de website van rubberproducent Lanxess kan dat alvast op basis van je persoonlijk rijprofiel. Deze online module werd ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van München.

Wat met winterbanden?

Bij temperaturen onder zeven graden Celsius verliezen gewone autobanden aan efficiëntie. Dat komt omdat het rubber dan te hard wordt. Winterbanden zijn elastischer en soepeler, en zorgen daardoor voor een betere grip op de weg.

Bovendien kunnen ze je remafstand met tien procent verkorten bij regen, en zelfs met twintig procent bij sneeuw. Daarnaast zijn winterbanden ook minder onderhevig aan aquaplaning.

Het is geen goed idee om winterbanden op slechts twee van de vier wielen te plaatsen. Door het verschil in grip tussen de voor- en achteras kan je auto immers minder stabiel worden. Check ook of de profieldiepte van je winterbanden minstens vier millimeter bedraagt (dat komt overeen met de zilveren rand van een stuk van twee euro).

Zijn winterbanden verplicht?

In België worden winterbanden aanbevolen tussen midden oktober en midden maart, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan eventueel melding gemaakt worden van de afwezigheid ervan, maar dit heeft geen wettelijke of verzekeringstechnische impact. Vertrek je binnenkort op skivakantie, weet dan dat winterbanden in sommige landen mogelijk wél verplicht zijn. (RVE)

Sinds eind 2012 zijn alle nieuwe autobanden voorzien van een sticker met het EU-bandenlabel. Daarop vind je meer informatie over de brandstofefficiëntie, de grip op een nat wegdek en het lawaai. Het verschil tussen een goede en een slechte band kan je alvast een brandstofbesparing tot 7,5 procent opleveren. Dat komt overeen met een winst van meer dan 300 euro gedurende de levensduur van de band. Wil je zelf uitrekenen welke invloed de verschillende bandencategorieën hebben op je budget? Op de website van rubberproducent Lanxess kan dat alvast op basis van je persoonlijk rijprofiel. Deze online module werd ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van München. Bovendien kunnen ze je remafstand met tien procent verkorten bij regen, en zelfs met twintig procent bij sneeuw. Daarnaast zijn winterbanden ook minder onderhevig aan aquaplaning. Het is geen goed idee om winterbanden op slechts twee van de vier wielen te plaatsen. Door het verschil in grip tussen de voor- en achteras kan je auto immers minder stabiel worden. Check ook of de profieldiepte van je winterbanden minstens vier millimeter bedraagt (dat komt overeen met de zilveren rand van een stuk van twee euro). In België worden winterbanden aanbevolen tussen midden oktober en midden maart, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan eventueel melding gemaakt worden van de afwezigheid ervan, maar dit heeft geen wettelijke of verzekeringstechnische impact. Vertrek je binnenkort op skivakantie, weet dan dat winterbanden in sommige landen mogelijk wél verplicht zijn. (RVE)