Controleer de contactgegevens

Ga na of de contactgegevens van de verkoper duidelijk vermeld staan op de webpagina. Je kan die gegevens meestal vlot raadplegen in een rubriek "contact" of "wettelijke vermeldingen." De FOD Economie raadt aan om argwaan te koesteren als je die informatie niet onmiddelijk vindt.

Eenmaal de gegevens gevonden, controleer of het adres van de onderneming bestaat.

Is de domeinnaam geregistreerd?

Met behulp van verschillende online tools ( Whois of dns ) kan je nagaan of de domeinnaam van de website is geregistreerd.

Is de domeinnaam recent geregistreerd en staat de site bovenaan in de resultatenlijst van de zoekmachine, dan is ook hier voorzichtigheid aangeraden. Het is heel onwaarschijnlijk dat een recent opgerichte site door de zoekmachine wordt aangegeven als een webstek die veel bezoekers lokt.

Ga na of de verkoper een officiële verdeler is

Indien de site je merkproducten aanbiedt aan opvallend lage prijzen doe je er goed aan op de officiële site van het merk te controleren of de onlineverkoper wel een officiële verdeler is.

Bij de meeste sites kan je met behulp van een zoekmachine nagaan of de verkoopsite namaak is of niet.

Vermijd sites die niet professioneel ogen

Schrijffouten, kopieën van logo's van bekende betalingssystemen, het zijn maar enkele zaken die duidelijk maken dat je te maken hebt met een zwendelaar.

Controleer of de verkoper een ondernemingsnummer heeft

Een verkoper die gevestigd is in België moet ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Woont de aanbieder niet in België dan is het verstandig om de verscheidene handelsregisters in het buitenland te raadplegen.

Controleer de betalingswijzen

Western Union en MoneyGram zijn maar enkele betalingswijzen die fraudeurs graag aanbieden. Dergelijke betaalmethoden bieden hun de kans om anoniem te werk te gaan. PayPal is één van de veiligere middelen om online te winkelen. (NS)

Ga na of de contactgegevens van de verkoper duidelijk vermeld staan op de webpagina. Je kan die gegevens meestal vlot raadplegen in een rubriek "contact" of "wettelijke vermeldingen." De FOD Economie raadt aan om argwaan te koesteren als je die informatie niet onmiddelijk vindt.Eenmaal de gegevens gevonden, controleer of het adres van de onderneming bestaat. Is de domeinnaam recent geregistreerd en staat de site bovenaan in de resultatenlijst van de zoekmachine, dan is ook hier voorzichtigheid aangeraden. Het is heel onwaarschijnlijk dat een recent opgerichte site door de zoekmachine wordt aangegeven als een webstek die veel bezoekers lokt. Indien de site je merkproducten aanbiedt aan opvallend lage prijzen doe je er goed aan op de officiële site van het merk te controleren of de onlineverkoper wel een officiële verdeler is.Bij de meeste sites kan je met behulp van een zoekmachine nagaan of de verkoopsite namaak is of niet. Schrijffouten, kopieën van logo's van bekende betalingssystemen, het zijn maar enkele zaken die duidelijk maken dat je te maken hebt met een zwendelaar. Western Union en MoneyGram zijn maar enkele betalingswijzen die fraudeurs graag aanbieden. Dergelijke betaalmethoden bieden hun de kans om anoniem te werk te gaan. PayPal is één van de veiligere middelen om online te winkelen. (NS)