Een professioneel verkoper van auto's is wettelijk verplicht je garantie te geven als je een tweedehandswagen bij hem koopt. Koop je integendeel een auto bij een particulier, dan kan die zijn aansprakelijkheid voor latere gebreken aan de wagen in grote mate uitsluiten.

Hoelang?

Een autohandelaar moet je twee jaar garantie geven op een auto die je bij hem koopt. Hij is niet aansprakelijk voor gebreken die je zag bij de aankoop zoals krassen of een deuk of voor de problemen die hij je meldde toen je de wagen kocht.

Merk je het gebrek op meer dan zes maand na de levering van de auto, dan moet je bij een discussie wel bewijzen dat het al bestond bij de levering. Het is bij een discussie vaak de taak van een deskundige om dit te onderzoeken.

Eén jaar?

Heel wat autohandelaars maken reclame dat ze één jaar garantie geven op tweedehandsvoertuigen. Ze beperken daarmee echter je wettelijke rechten. Die beperking is perfect geldig. De wet laat namelijk toe om de garantie voor tweedehandsgoederen te beperken tot één jaar. Voor nieuwe zaken die je koopt kan zulke beperking niet.

Keuze

Blijkt je wagen stuk te gaan tijdens de garantietermijn, dan heb je de keuze om die te laten herstellen of vervangen door de autohandelaar. Je keuze mag niet onredelijk zijn. Dit betekent dat je meestal een herstelling moet aanvaarden.

Zijn een herstelling of vervanging niet mogelijk, dan kan je een ontbinding van de koop vragen of een prijsvermindering. Contacteer de verkoper dadelijk als er zich tijdens de garantietermijn een gebrek voordoet.

De handelaar zou je kunnen verplichten het gebrek binnen de twee maanden nadat je het ontdekte te melden op straf geen garantie te hebben. (JR)

Een professioneel verkoper van auto's is wettelijk verplicht je garantie te geven als je een tweedehandswagen bij hem koopt. Koop je integendeel een auto bij een particulier, dan kan die zijn aansprakelijkheid voor latere gebreken aan de wagen in grote mate uitsluiten.Een autohandelaar moet je twee jaar garantie geven op een auto die je bij hem koopt. Hij is niet aansprakelijk voor gebreken die je zag bij de aankoop zoals krassen of een deuk of voor de problemen die hij je meldde toen je de wagen kocht. Heel wat autohandelaars maken reclame dat ze één jaar garantie geven op tweedehandsvoertuigen. Ze beperken daarmee echter je wettelijke rechten. Die beperking is perfect geldig. De wet laat namelijk toe om de garantie voor tweedehandsgoederen te beperken tot één jaar. Voor nieuwe zaken die je koopt kan zulke beperking niet.Blijkt je wagen stuk te gaan tijdens de garantietermijn, dan heb je de keuze om die te laten herstellen of vervangen door de autohandelaar. Je keuze mag niet onredelijk zijn. Dit betekent dat je meestal een herstelling moet aanvaarden. De handelaar zou je kunnen verplichten het gebrek binnen de twee maanden nadat je het ontdekte te melden op straf geen garantie te hebben. (JR)