Stel, je wilt je dochter financieel wat helpen met haar verbouwingen en je schrijft 50.000 euro over op haar rekening. Via de klassieke 2 aangetekende brieven of een bewijsdocument door beiden ondertekend, heb je in principe een perfecte bankgift.

Niet in de gemeenschap

Een belangrijk principe is dat, als je kind gehuwd is volgende het wettelijk stelsel, de schenking 'eigen' is en dus niet in de huwgemeenschap valt. Dat is vooral belangrijk als er ooit een echtscheiding zou komen. Maar een arrest van het Hof van Beroep te Brussel (29 januari 2013) toont aan dat je best oplet in dergelijke gevallen en de schoonzoon op afstand houdt.

Toch in de gemeenschap

Het Hof van Beroep te Brussel oordeelde immers dat wat geschonken wordt aan twee echt­genoten, gehuwd onder het wettelijk stelsel, in de gemeenschap valt. Het geschonkene (bijvoorbeeld een som geld) wordt dan van beide echtgenoten gemeenschappelijk. Als het huwelijk later op de klippen loopt, heeft je schoonzoon recht op de helft van de gemeenschap en dus ook op de helft van het geschonken bedrag.

Hoe vermijden?

Als je ervoor wilt zorgen dat de schenking enkel voor je dochter, gehuwd onder het wettelijk stelsel, bedoeld is, moet je specifiek aan je dochter schenken en dus niet aan het koppel.

Ideaal is dat je het bedrag overschrijft op een bankrekening die op naam van je dochter staat, maar dat is niet noodzakelijk. Maar laat zeker je dochter en je schoonzoon geen document tekenen dat ze van jou een bepaalde som geld ontvangen hebben. Dat wijst er volgens de rechter in Brussel op dat je de bedoeling had het geld aan hen beiden te schenken. Nog beter is om duidelijk in het bewijsdocument van de bankgift te zetten dat "de schenking niet mag ingebracht worden in de huwgemeenschap".

Stel, je wilt je dochter financieel wat helpen met haar verbouwingen en je schrijft 50.000 euro over op haar rekening. Via de klassieke 2 aangetekende brieven of een bewijsdocument door beiden ondertekend, heb je in principe een perfecte bankgift.Een belangrijk principe is dat, als je kind gehuwd is volgende het wettelijk stelsel, de schenking 'eigen' is en dus niet in de huwgemeenschap valt. Dat is vooral belangrijk als er ooit een echtscheiding zou komen. Maar een arrest van het Hof van Beroep te Brussel (29 januari 2013) toont aan dat je best oplet in dergelijke gevallen en de schoonzoon op afstand houdt. Het Hof van Beroep te Brussel oordeelde immers dat wat geschonken wordt aan twee echt­genoten, gehuwd onder het wettelijk stelsel, in de gemeenschap valt. Het geschonkene (bijvoorbeeld een som geld) wordt dan van beide echtgenoten gemeenschappelijk. Als het huwelijk later op de klippen loopt, heeft je schoonzoon recht op de helft van de gemeenschap en dus ook op de helft van het geschonken bedrag. Als je ervoor wilt zorgen dat de schenking enkel voor je dochter, gehuwd onder het wettelijk stelsel, bedoeld is, moet je specifiek aan je dochter schenken en dus niet aan het koppel. Ideaal is dat je het bedrag overschrijft op een bankrekening die op naam van je dochter staat, maar dat is niet noodzakelijk. Maar laat zeker je dochter en je schoonzoon geen document tekenen dat ze van jou een bepaalde som geld ontvangen hebben. Dat wijst er volgens de rechter in Brussel op dat je de bedoeling had het geld aan hen beiden te schenken. Nog beter is om duidelijk in het bewijsdocument van de bankgift te zetten dat "de schenking niet mag ingebracht worden in de huwgemeenschap".