In de badkamer

Installeer waterbesparende douchekoppen. Die kunnen het waterverbruik met 40 tot 50 procent verminderen. Een regendouche vernevelt het water, waardoor je ongeveer acht liter per minuut bespaart.

Een ander nuttig hulpmiddel is een een douchethermostaat. Die houdt de temperatuur van het water constant, zodat je je minder verspilt bij het aanpassen van de temperatuur.

Met een korte douche verbruik je veel minder water dan met een bad. Wie iedere weekdag doucht, gebruikt gemiddeld 210 liter water. Zeven dagen baden betekent 700 liter water.

Planten water geven

Gebruik badwater om planten water te geven. Water dat je gebruikt groenten te wassen of pasta te koken, is ook geschikt.

Water dat niet gezond is voor je planten, kun je gebruiken om de wc door te spoelen. Een wc verbruikt gemiddeld acht liter water per spoelbeurt. Je kunt proper water verzamelen door een emmer onder de douche te zetten in afwachting van de juiste temperatuur.

Geef je planten liever één keer per week voldoende water, dan dagelijks een beperkte hoeveelheid. Zo zullen zullen de langere wortels dieper in de grond water zoeken. Tijdens de zomer zullen ze dan minder water nodig hebben.

Vervang de tuinslang door emmers. Een tuinslang gebruikt ongeveer 150 liter water voor werk dat je gedaan krijgt met vier à vijf emmers van tien liter.

Gebruik regenwater. Elk jaar valt er gemiddeld 80.000 liter regenwater op je huis. Je kunt een regenton gebruiken om dat op te vangen. Een regenton van 2000 liter kan 7000 liter water per jaar opleveren.

In de keuken

Maak je groenten in een kookpot schoon, niet onder stromend water.

Kook je voedsel in zo weinig mogelijk water. Je bespaart niet alleen water, ook de smaak van het voedsel bewaart beter, en je verbruikt minder energie.

Gebruik geen lopend water om diepvriesproducten te ontdooien. Laat ze 's nachts ontdooien, of gebruik de microgolfoven.

Doe geen afwas voor elk vuil bord of glas, wacht tot na een avond- of middagmaal. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid water voor meer schotels. Hetzelfde geldt voor was- en vaatwasmachines. Gebruik ze optimaal.

De nieuwste vaatwasmachines gebruiken minder water dan schotels met de hand te wassen. Je moet ook niet voorspoelen.

Herstel lekkende kranen. Zo kun je tot 1.100 liter water per jaar besparen. (NS)

Installeer waterbesparende douchekoppen. Die kunnen het waterverbruik met 40 tot 50 procent verminderen. Een regendouche vernevelt het water, waardoor je ongeveer acht liter per minuut bespaart. Een ander nuttig hulpmiddel is een een douchethermostaat. Die houdt de temperatuur van het water constant, zodat je je minder verspilt bij het aanpassen van de temperatuur. Met een korte douche verbruik je veel minder water dan met een bad. Wie iedere weekdag doucht, gebruikt gemiddeld 210 liter water. Zeven dagen baden betekent 700 liter water. Gebruik badwater om planten water te geven. Water dat je gebruikt groenten te wassen of pasta te koken, is ook geschikt. Water dat niet gezond is voor je planten, kun je gebruiken om de wc door te spoelen. Een wc verbruikt gemiddeld acht liter water per spoelbeurt. Je kunt proper water verzamelen door een emmer onder de douche te zetten in afwachting van de juiste temperatuur. Geef je planten liever één keer per week voldoende water, dan dagelijks een beperkte hoeveelheid. Zo zullen zullen de langere wortels dieper in de grond water zoeken. Tijdens de zomer zullen ze dan minder water nodig hebben. Vervang de tuinslang door emmers. Een tuinslang gebruikt ongeveer 150 liter water voor werk dat je gedaan krijgt met vier à vijf emmers van tien liter. Maak je groenten in een kookpot schoon, niet onder stromend water. Kook je voedsel in zo weinig mogelijk water. Je bespaart niet alleen water, ook de smaak van het voedsel bewaart beter, en je verbruikt minder energie. Gebruik geen lopend water om diepvriesproducten te ontdooien. Laat ze 's nachts ontdooien, of gebruik de microgolfoven. Doe geen afwas voor elk vuil bord of glas, wacht tot na een avond- of middagmaal. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid water voor meer schotels. Hetzelfde geldt voor was- en vaatwasmachines. Gebruik ze optimaal. De nieuwste vaatwasmachines gebruiken minder water dan schotels met de hand te wassen. Je moet ook niet voorspoelen.Herstel lekkende kranen. Zo kun je tot 1.100 liter water per jaar besparen. (NS)