De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.

In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.

De huidige situatie

De twee kinderen van het gezin hebben de poorten van de middelbare school vaarwel gezegd. De één heeft gekozen om te studeren aan de hogeschool, terwijl de ander zijn kansen waagt in een universiteit.

Beide ouders zijn nog actief op de arbeidsmarkt. Speciaal om hun kinderen een kans te bieden om verder te studeren hadden zij wat extra geld bijeen gespaard. Het gezinshoofd is zich bewust van de nakende stijging van het inschrijvingsgeld en baart zich toch wat zorgen. "Ik maak me vooral zorgen over zoveel mensen die het nu nog een stuk moeilijker gaan hebben en ze daarom misschien gaan kiezen om kindlief niet meer te laten studeren. Ik maak mij geen illusies. Ik weet dat ik ons spaarboekje extra zal moeten aanspreken om de additionele kosten te betalen "

Het kostenplaatje

Het gezin betaalt momenteel jaarlijks 680 euro inschrijvingsgeld per student per jaar. Dat bedrag zal vanaf academiejaar 2015 stijgen naar 890 euro per jaar.

Daarnaast hebben de twee jongelingen de kans gekregen om volop van het studentenleven te genieten en huren de ouders voor elk van heneen kot . Daar betalen ze maandelijks gemiddeld 370 euro per persoon.

Het koppel moet ook het hoofd bieden aan verscheidene onvoorziene kosten. "Zo betalen wij jaarlijks 1000 extra voor onder andere transportkosten van en naar stageplaatsen, extra boeken voor bijkomende informatie, aanvullende cursussen, fietsherstellingen", aldus de vader.

Toch proberen ze hier en daar wat geld te sparen. De twee kinderen krijgen iedere week twee klaargemaakte warme maaltijden mee naar hun kot. "We maken ze bovendien duidelijk dat ze 'wijs' moeten omspringen met geld."

De studenten mogen dan tijdens de week het huis uit zijn, toch heeft het gezin nog allerhande andere facturen te betalen. Zo beschikt het huishouden over drie voertuigen die een serieuze hap uit het budget nemen. Voor de drie autoverzekeringen moeten ze elk jaar 1120 euro op tafel leggen. Daarenboven vraagt de staat een bijdrage van 651 euro in de vorm van een verkeersbelasting.

Andere verzekeringen waaronder brand-en zorgverzekering kosten in totaal 930 euro per jaar. Naast de verkeersbelasting betaalt het koppel onder andere 82 euro gemeente-en provinciebelasting.

Doordat de kinderen nauwelijks thuis zijn, slagen de ouders er in om te besparen op hun energiefacturen. Zo betalen ze iedere maand 30 euro voor elektriciteit en 32 euro voor water.

Een maand in cijfers

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

60 euro gsm-factuur

140 euro telefoon, internet en digitale televisie

367 euro hypothecaire lening

740 euro koten

115 euro inschrijvingsgeld (gedeeld door 12) (vanaf 2015: 150 euro per maand)

Gemiddelde variabele kosten

30 euro energieverbruik

32 euro waterverbruik

800 euro uitgaven (voedsel, kleding, ..)

85 euro onvoorziene uitgaven

200 euro brandstof wagens

Jaarpremies gedeeld door 12

93 euro autoverzekering

54 euro verkeersbelasting

156 euro mutualiteit (voor beiden)

5 euro zorgverzekering

54 euro brandverzekering

7 euro familiale verzekering

12,5 euro hospitalisatieverzekering

54 euro grondbelasting

9 euro provincie- en gemeentebelasting

8 euro voorhuwelijksparen kinderen

Totale maandelijkse kosten: 3021 euro

Volgende week: Het kostendagboek van een soldaat

Lees ook: Het kostendagboek van de ouders van nestverlaters

Beide ouders zijn nog actief op de arbeidsmarkt. Speciaal om hun kinderen een kans te bieden om verder te studeren hadden zij wat extra geld bijeen gespaard. Het gezinshoofd is zich bewust van de nakende stijging van het inschrijvingsgeld en baart zich toch wat zorgen. "Ik maak me vooral zorgen over zoveel mensen die het nu nog een stuk moeilijker gaan hebben en ze daarom misschien gaan kiezen om kindlief niet meer te laten studeren. Ik maak mij geen illusies. Ik weet dat ik ons spaarboekje extra zal moeten aanspreken om de additionele kosten te betalen " Het gezin betaalt momenteel jaarlijks 680 euro inschrijvingsgeld per student per jaar. Dat bedrag zal vanaf academiejaar 2015 stijgen naar 890 euro per jaar. Daarnaast hebben de twee jongelingen de kans gekregen om volop van het studentenleven te genieten en huren de ouders voor elk van heneen kot . Daar betalen ze maandelijks gemiddeld 370 euro per persoon.Het koppel moet ook het hoofd bieden aan verscheidene onvoorziene kosten. "Zo betalen wij jaarlijks 1000 extra voor onder andere transportkosten van en naar stageplaatsen, extra boeken voor bijkomende informatie, aanvullende cursussen, fietsherstellingen", aldus de vader. De studenten mogen dan tijdens de week het huis uit zijn, toch heeft het gezin nog allerhande andere facturen te betalen. Zo beschikt het huishouden over drie voertuigen die een serieuze hap uit het budget nemen. Voor de drie autoverzekeringen moeten ze elk jaar 1120 euro op tafel leggen. Daarenboven vraagt de staat een bijdrage van 651 euro in de vorm van een verkeersbelasting. Andere verzekeringen waaronder brand-en zorgverzekering kosten in totaal 930 euro per jaar. Naast de verkeersbelasting betaalt het koppel onder andere 82 euro gemeente-en provinciebelasting. Doordat de kinderen nauwelijks thuis zijn, slagen de ouders er in om te besparen op hun energiefacturen. Zo betalen ze iedere maand 30 euro voor elektriciteit en 32 euro voor water.