De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.

In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.

De gepensioneerde

Samen met zijn vrouw geniet hij van een welverdiende pensioen. Ze hebben elk een individueel pensioen. Waar de man een werknemerspensioen krijgt, ontvangt zijn vrouw een pensioen als zelfstandige.

De voorgaande situatie

Tijdens zijn carrière heeft de gepensioneerde alles in het werk gezet om te sparen voor zijn oude dag. Zo heeft hij onder andere een spaarboekje opgebouwd voor zijn pensioen.

"Er worden voldoende mogelijkheden aangereikt om te sparen voor later zoals pensioensparen, maar het voornaamste is om het heft in eigen handen te nemen en maandelijks geld opzij te leggen", vertelt de gepensioneerde.

De huidige situatie

Hij slaagt er in om zijn levenstandaard te behouden dankzij de reserve die hij vroeger heeft opgebouwd. De grootste verandering in zijn leven is dat hij nu een beroep moet doen op een lager inkomen. Zijn vrouw in het bijzonder heeft een lager pensioen omdat zij heel haar leven heeft gewerkt als zelfstandige.

Maar samen met hun loon zijn ook de uitgaven gedaald. Zo vallen onder andere de beroepskosten weg zoals de verplaatsingskosten. Daarnaast zijn verschillende andere kosten verdwenen. "Werken die we vroeger moesten laten uitvoeren door een aannemer, kunnen we nu zelf doen", vertelt de gepensioneerde.

Net zoals de meeste gespensioneerden bezit hij een eigen wagen en woning die hij volledig heeft afbetaald.

Het kostenplaatje

Een deel van zijn pensioen gaat naar de vaste maandelijkse kosten. De gepensioneerde betaalt iedere maand 52 euro voor zijn hospitalisatieverzekering ( hij geniet van een voordelig tarief omdat hij zich op jonge leeftijd heeft aangesloten bij een verzekeraar), 50 euro voor een alarmsysteem, 120 euro voor tv-internet-en telefoonaansluiting en nog eens 120 euro voor elektriciteit en water.

Daarnaast moet hij verscheidene jaarpremies betalen voor zijn verzekeringen. Zo neemt een brandverzekering iedere maand een hap van 70 euro uit het budget en een autoverzekering kost hem 35 euro per maand.

De gepensioneerde moet ook rekening houden met allerhande variabele kosten zoals verwarming en voeding. Om zich te verwarmen, betaalt hij gemiddeld 130 euro per maand en voor zijn voeding rekent hij op 900 euro, inclusief restaurantbezoeken en uitjes.

Toch wil hij zo veel mogelijk genieten van zijn pensioen. Daarom hecht hij minder belang aan extra geld op zij te zetten. Voor onvoorziene kosten doet hij een beroep op het vroeger gespaarde kapitaal.

"Iedereen werkt gedurende zijn hele leven aan de opbouw van een gezinnetje en een mooi spaarboekje voor zijn pensioen. Maar eens die oude dag er is durft men datzelfde spaarboekje niet meer afbouwen voor eigen gebruik. De mensen willen zo veel mogelijk nalaten voor eventuele erfgenamen. Dat is volgens mij een foute redenering", besluit de gepensioneerde.

Een maand in cijfers

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

52 euro hospitalisatieverzekering

50 euro alarmsysteem woning

120 euro telefoon-internet-en tv aansluitingen

90 euro electriciteit

30 euro water

De jaarpremies gedeeld door 12

90 euro Grondbelastingen

35 euro autoverzekering

20 euro mutualiteit

70 euro brandverzekering

Gemiddelde variabele kosten

130 euro verwarming

150 euro kosten brandstof en onderhoud wagen

900 euro etenswaren en evt restaurantkosten

100 euro onderhoud woning en tuin

100 euro allerlei

Totaal: 1937 euro

Volgende week: De maandelijkse kosten van een gezin met studerende kinderen

Lees ook: De maandelijkse kosten van een nestverlater

Samen met zijn vrouw geniet hij van een welverdiende pensioen. Ze hebben elk een individueel pensioen. Waar de man een werknemerspensioen krijgt, ontvangt zijn vrouw een pensioen als zelfstandige. Tijdens zijn carrière heeft de gepensioneerde alles in het werk gezet om te sparen voor zijn oude dag. Zo heeft hij onder andere een spaarboekje opgebouwd voor zijn pensioen. Hij slaagt er in om zijn levenstandaard te behouden dankzij de reserve die hij vroeger heeft opgebouwd. De grootste verandering in zijn leven is dat hij nu een beroep moet doen op een lager inkomen. Zijn vrouw in het bijzonder heeft een lager pensioen omdat zij heel haar leven heeft gewerkt als zelfstandige.Maar samen met hun loon zijn ook de uitgaven gedaald. Zo vallen onder andere de beroepskosten weg zoals de verplaatsingskosten. Daarnaast zijn verschillende andere kosten verdwenen. "Werken die we vroeger moesten laten uitvoeren door een aannemer, kunnen we nu zelf doen", vertelt de gepensioneerde. Net zoals de meeste gespensioneerden bezit hij een eigen wagen en woning die hij volledig heeft afbetaald. Een deel van zijn pensioen gaat naar de vaste maandelijkse kosten. De gepensioneerde betaalt iedere maand 52 euro voor zijn hospitalisatieverzekering ( hij geniet van een voordelig tarief omdat hij zich op jonge leeftijd heeft aangesloten bij een verzekeraar), 50 euro voor een alarmsysteem, 120 euro voor tv-internet-en telefoonaansluiting en nog eens 120 euro voor elektriciteit en water. De gepensioneerde moet ook rekening houden met allerhande variabele kosten zoals verwarming en voeding. Om zich te verwarmen, betaalt hij gemiddeld 130 euro per maand en voor zijn voeding rekent hij op 900 euro, inclusief restaurantbezoeken en uitjes. Toch wil hij zo veel mogelijk genieten van zijn pensioen. Daarom hecht hij minder belang aan extra geld op zij te zetten. Voor onvoorziene kosten doet hij een beroep op het vroeger gespaarde kapitaal."Iedereen werkt gedurende zijn hele leven aan de opbouw van een gezinnetje en een mooi spaarboekje voor zijn pensioen. Maar eens die oude dag er is durft men datzelfde spaarboekje niet meer afbouwen voor eigen gebruik. De mensen willen zo veel mogelijk nalaten voor eventuele erfgenamen. Dat is volgens mij een foute redenering", besluit de gepensioneerde.