Onderzoek van het persbureau Bloomberg toont aan dat het loon van de centrale bankiers sterk afhankelijk is van het land waarin ze actief zijn. Opvallend is dat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), pas op de vierde plaats staat in het lijstje van de centrale bankiers die het meest verdienen in de eurozone.

Jan Smets, de voorzitter van de Nationale Bank van België, krijgt het royaalste loon van alle centrale bankiers in de eurozone. Hij verdiende vorig jaar 480.000 euro. Dat is bijna 100.000 euro meer dan Draghi. De voorzitter van de ECB ontving toen 386.000 euro. Het verschil wordt nog frappanter als we de vergelijking maken met de loon van de centrale bankier in Litouwen. Smets verdiende in 2015 tot een zesvoud van zijn Litouwse collega Vitas Vasiliauskas. Hij is de centrale bankier met het laagste loon in de eurozone.

Ignazio Visco, de voorzitter van de Bank of Italy en Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, vervolledigen de top drie. Zij verdienden respectievelijk 460.000 en 432.000 euro.

Buiten de eurozone

Als we over de grenzen van de eurozone kijken, komen we tot de conclusie dat Smets niet de rijkste centrale bankier is. In Groot-Brittannië kreeg Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England, vorig jaar 563.000 in handen. Daarenboven kan hij elk jaar rekenen op huisvesting.

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, moet het met veel minder doen. Zij verdiende vorig jaar 188.000 euro. De meest welvarende centrale bankier is Thomas Jordan, de voorzitter van de Swiss National Bank. Volgens Bloomberg kreeg hij vorig jaar 815.000 euro. Hij kan eveneens gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De riante lonen van de centrale bankiers verbleken in vergelijking met die van de CEO's van de banken die onder hun toezicht staan. John Cryan, de CEO van Deutsche Bank, verdiende vorig jaar 1,9 miljoen euro. Jean-Laurent Bonnafe, de CEO van BNP Paribas Fortis SA, kreeg bijna het dubbelde. Hij ging vorig jaar aan de haal met 3,5 miljoen euro.

Onderzoek van het persbureau Bloomberg toont aan dat het loon van de centrale bankiers sterk afhankelijk is van het land waarin ze actief zijn. Opvallend is dat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), pas op de vierde plaats staat in het lijstje van de centrale bankiers die het meest verdienen in de eurozone. Jan Smets, de voorzitter van de Nationale Bank van België, krijgt het royaalste loon van alle centrale bankiers in de eurozone. Hij verdiende vorig jaar 480.000 euro. Dat is bijna 100.000 euro meer dan Draghi. De voorzitter van de ECB ontving toen 386.000 euro. Het verschil wordt nog frappanter als we de vergelijking maken met de loon van de centrale bankier in Litouwen. Smets verdiende in 2015 tot een zesvoud van zijn Litouwse collega Vitas Vasiliauskas. Hij is de centrale bankier met het laagste loon in de eurozone. Ignazio Visco, de voorzitter van de Bank of Italy en Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, vervolledigen de top drie. Zij verdienden respectievelijk 460.000 en 432.000 euro. Als we over de grenzen van de eurozone kijken, komen we tot de conclusie dat Smets niet de rijkste centrale bankier is. In Groot-Brittannië kreeg Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England, vorig jaar 563.000 in handen. Daarenboven kan hij elk jaar rekenen op huisvesting. Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, moet het met veel minder doen. Zij verdiende vorig jaar 188.000 euro. De meest welvarende centrale bankier is Thomas Jordan, de voorzitter van de Swiss National Bank. Volgens Bloomberg kreeg hij vorig jaar 815.000 euro. Hij kan eveneens gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. De riante lonen van de centrale bankiers verbleken in vergelijking met die van de CEO's van de banken die onder hun toezicht staan. John Cryan, de CEO van Deutsche Bank, verdiende vorig jaar 1,9 miljoen euro. Jean-Laurent Bonnafe, de CEO van BNP Paribas Fortis SA, kreeg bijna het dubbelde. Hij ging vorig jaar aan de haal met 3,5 miljoen euro.