Een groep van 22 professoren, artsen en experts armoedebestrijding willen het derdebetalerssysteem invoeren voor iedereen en het remgeld afschaffen, schrijft De Morgen . Bij een derdebetalersregeling betalen patiënten enkel het remgeld. Vandaag wordt het systeem vooral gebruikt door mensen die niet genoeg financiële middelen hebben.

De 22 specialisten willen met hun voorstel vermijden dat de Belgen uit financiële overweging een bezoek aan de huisarts uitstellen. "België scoort zeer slecht in de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg", klinkt het.

'Bewust blijven kosten gezondheidszorg'

Het voorstel botst op verzet van de Federatie Vrije Beroepen. "Mensen die het niet breed hebben, moeten naar de dokter durven gaan. Het derdebetalerssysteem promoten en meer bekend maken, daar kunnen we ons volledig in vinden. Maar het systeem veralgemenen, is een brug te ver", zegt de Federatie in een persbericht.

Ze wijst erop dat bij een veralgemening de drempel voor iedereen verlaagt, met onnodige consultaties en een mogelijke overconsumptie als gevolg. "Een meerkost waarvoor de belastingbetaler zal moeten opdraaien."

"De mensen moeten zich bewust blijven van wat kwalitatief hoogstaand gezondheidszorg kost", klinkt het bij de Federatie.

De Federatie wijst er bovendien op dat huisartsen, maar ook andere zelfstandige zorgverstrekkers, nu al naar oplossingen zoeken bij financiële moeilijkheden van hun patiënt, zoals het systeem van uitgestelde betaling.

"De huidige regeling komt voldoende tegemoet aan de bestaande noden en behoeften. Wie in aanmerking komt, kan gebruik maken van het systeem van derdebetalersregeling", aldus de Federatie Vrije Beroepen.

Ook de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block keer zich tegen het idee. "Als je een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg wilt, dan moet er ook een bijdrage van de patiënt komen. Anders kunnen we de gezondheidszorg voor de overheid niet meer betaalbaar houden", zegt ze aan De Morgen. (NS)

Een groep van 22 professoren, artsen en experts armoedebestrijding willen het derdebetalerssysteem invoeren voor iedereen en het remgeld afschaffen, schrijft De Morgen . Bij een derdebetalersregeling betalen patiënten enkel het remgeld. Vandaag wordt het systeem vooral gebruikt door mensen die niet genoeg financiële middelen hebben.De 22 specialisten willen met hun voorstel vermijden dat de Belgen uit financiële overweging een bezoek aan de huisarts uitstellen. "België scoort zeer slecht in de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg", klinkt het. Het voorstel botst op verzet van de Federatie Vrije Beroepen. "Mensen die het niet breed hebben, moeten naar de dokter durven gaan. Het derdebetalerssysteem promoten en meer bekend maken, daar kunnen we ons volledig in vinden. Maar het systeem veralgemenen, is een brug te ver", zegt de Federatie in een persbericht. Ze wijst erop dat bij een veralgemening de drempel voor iedereen verlaagt, met onnodige consultaties en een mogelijke overconsumptie als gevolg. "Een meerkost waarvoor de belastingbetaler zal moeten opdraaien." "De huidige regeling komt voldoende tegemoet aan de bestaande noden en behoeften. Wie in aanmerking komt, kan gebruik maken van het systeem van derdebetalersregeling", aldus de Federatie Vrije Beroepen. Ook de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block keer zich tegen het idee. "Als je een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg wilt, dan moet er ook een bijdrage van de patiënt komen. Anders kunnen we de gezondheidszorg voor de overheid niet meer betaalbaar houden", zegt ze aan De Morgen. (NS)