Ethias moet van de toezichthouder - de Nationale Bank - de solvabiliteit optrekken, om beter voorbereid te zijn op de volatiele financiële markten en de lage rente. De raad van bestuur heeft daarom woensdag een aantal maatregelen vastgelegd. Ethias blijft erbij dat het op eigen kracht voort kan. Een overname zit er dus niet aan te komen.

First-rekeningen

Hoe wil Ethias dan wel de solvabiliteit opkrikken? Ethias werkt aan een oplossing voor zijn First-portefeuille: hoog renderende spaarverzekeringen van in totaal 1,4 miljard euro die als een molensteen om de nek van de verzekeraar hangen. Ethias is daarvoor op zoek naar een herverzekeraar."Liever vandaag eenmalige kosten dan dit heel lang te blijven meesleuren", klinkt het bij de ceo Benoît Verwilghen. Verschillende partijen zouden interesse getoond hebben.

Een andere mogelijkheid is om een nieuwe poging te wagen om de First-rekeninghouders af te kopen. Verwilghen heeft al laten weten dat hij twee nieuwe uitkoopacties wil organiseren. Al is de kans bijzonder klein dat de klanten zullen ingaan op dat aanbod.

In het verleden heeft de verzekeraar soortgelijke acties ondernomen, telken met weinig succes. Bij een van de laatste pogingen kregen de klanten met zo'n spaarverzekering een uitstappremie van 10 procent. Ook dat bleek niet voldoende te zijn om ze over de streep te trekken. Momenteel zit er nog 1,4 miljard euro in de portefeuille First-rekeningen.

Risico-appetijt verminderen

Ethias wil de risico-appetijt verminderen, aldus Verwilghen. Het schuift een aantal maatregelen naar voor om de marktgevoeligheid te verminderen, zoals het zich indekken tegen marktschommelingen. Bedoeling is tegen eind 2017 de solvabiliteitsmarge op te trekken. "Het is niet zo dat er een 'sense of urgency' is die vereist dat we binnen twee à drie weken actie moeten ondernemen. Operationeel doen we het heel erg goed."

Verkopen van onderdelen - er werd gespeculeerd over de verkoop van ICT-poot NRB - of het aantrekken van vers kapitaal zijn niet nodig, zo vindt Ethias. Voor het personeel hebben de maatregelen geen enkel gevolg, aldus nog het bedrijf. De plannen zullen, zoals gevraagd, vrijdag worden bezorgd aan de Nationale Bank.

Verschillende partijen hebben interesse om Ethias over te nemen waaronder Balois, Ageas, Allianz en Belfius. Al heeft Verwilghen tijdens de raad van bestuur benadrukt dat Ethias op eigen kracht verder wil. (Belga/NS)

Ethias moet van de toezichthouder - de Nationale Bank - de solvabiliteit optrekken, om beter voorbereid te zijn op de volatiele financiële markten en de lage rente. De raad van bestuur heeft daarom woensdag een aantal maatregelen vastgelegd. Ethias blijft erbij dat het op eigen kracht voort kan. Een overname zit er dus niet aan te komen. Hoe wil Ethias dan wel de solvabiliteit opkrikken? Ethias werkt aan een oplossing voor zijn First-portefeuille: hoog renderende spaarverzekeringen van in totaal 1,4 miljard euro die als een molensteen om de nek van de verzekeraar hangen. Ethias is daarvoor op zoek naar een herverzekeraar."Liever vandaag eenmalige kosten dan dit heel lang te blijven meesleuren", klinkt het bij de ceo Benoît Verwilghen. Verschillende partijen zouden interesse getoond hebben.Een andere mogelijkheid is om een nieuwe poging te wagen om de First-rekeninghouders af te kopen. Verwilghen heeft al laten weten dat hij twee nieuwe uitkoopacties wil organiseren. Al is de kans bijzonder klein dat de klanten zullen ingaan op dat aanbod. In het verleden heeft de verzekeraar soortgelijke acties ondernomen, telken met weinig succes. Bij een van de laatste pogingen kregen de klanten met zo'n spaarverzekering een uitstappremie van 10 procent. Ook dat bleek niet voldoende te zijn om ze over de streep te trekken. Momenteel zit er nog 1,4 miljard euro in de portefeuille First-rekeningen. Ethias wil de risico-appetijt verminderen, aldus Verwilghen. Het schuift een aantal maatregelen naar voor om de marktgevoeligheid te verminderen, zoals het zich indekken tegen marktschommelingen. Bedoeling is tegen eind 2017 de solvabiliteitsmarge op te trekken. "Het is niet zo dat er een 'sense of urgency' is die vereist dat we binnen twee à drie weken actie moeten ondernemen. Operationeel doen we het heel erg goed."Verkopen van onderdelen - er werd gespeculeerd over de verkoop van ICT-poot NRB - of het aantrekken van vers kapitaal zijn niet nodig, zo vindt Ethias. Voor het personeel hebben de maatregelen geen enkel gevolg, aldus nog het bedrijf. De plannen zullen, zoals gevraagd, vrijdag worden bezorgd aan de Nationale Bank. Verschillende partijen hebben interesse om Ethias over te nemen waaronder Balois, Ageas, Allianz en Belfius. Al heeft Verwilghen tijdens de raad van bestuur benadrukt dat Ethias op eigen kracht verder wil. (Belga/NS)