En de Belg, hij spaarde voort

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Belgische spaarders hebben in 2019 weer meer dan 12 miljard euro bijgeschreven op hun spaarboekjes. Dat leert een rondvraag van de redactie bij tien banken.

Bij KBC kwam er bijna 4 miljard euro bij op de spaarrekeningen of een stijging met ruim 9 procent. De klanten van BNP Paribas Fortis zetten het afgelopen jaar 2,1 miljard euro of 3,5 procent extra op hun spaarboekje. Ook bij Belfius en ING was de toename van het bedrag op de spaarrekeningen iets bescheidener dan bij KBC, met respectievelijk 7,6 en 3,1 procent.

Belfius merkt op dat heel wat klanten hun spaarrekening als wachtrekening gebruiken. Een deel van het geld dat vrijkomt uit vastrentende beleggingsproducten zoals obligaties of kasbons wordt er geparkeerd in afwachting van beleggingsopportuniteiten. “Risicoaverse beleggers verkiezen, ondanks de historisch lage rente, nog vaak de spaarrekening om een financiële reserve aan te leggen, mede omwille van de liquiditeit, de depositogarantie en de vrijstelling van roerende voorheffing tot een bedrag van 980 euro aan intresten voor het inkomstenjaar 2019 en 990 euro voor 2020.”

En de Belg, hij spaarde voort

Ook ING verklaart de stijging van het bedrag op de spaarrekeningen van de klanten met enkele miljarden aan de hand van de depositobeschermingsregeling tot 100.000 euro per persoon en per bank, de fiscale vrijstelling en “de goed ingeburgerde traditie van het sparen in ons land”.

De kleinste bank uit onze rondvraag is CKV en daar stond de teller op 31 december op 378 miljoen euro op spaarrekeningen ofwel 30 miljoen euro meer dan een jaar eerder. CEO Rudi Deruytter laat weten dat de klanten vooral inschrijven op termijnrekeningen op meer dan 1 jaar. “De klanten zijn overtuigd van een lage rentevoet voor de toekomst.”

De getrouwheidspremie op de spaarboekjes van CKV halveert vandaag tot 0,15 procent. De basisrente blijft 0,10 procent. Pro memorie: spaarders hebben pas recht op de premie als het geld al minstens 1 jaar op een spaarrekening van de bank staat. De rente tikt van dag één aan.

Uitzonderingen

De banken waar er geld van de spaarrekeningen wegvloeide, vormen een minderheid. Bij bpost bank, Crelan en Nagelmackers komt het bedrag eind 2019 iets lager uit dan eind 2018. Bij bpost bank zouden de klanten een beetje opgeschoven zijn richting meer risicovolle beleggingsproducten zoals tak23-levensverzekeringen. Bij de andere twee banken is er enkel optisch een daling.

Crelan en ook Nagelmackers pasten een truc toe die de grootbanken al eerder toepasten: ze zetten gereglementeerde spaarrekeningen om in niet gereglementeerde spaarrekeningen. Crelan telt 90 miljoen euro minder op de spaarboekjes, “maar dat heeft alles te maken met een overdracht van 564 miljoen euro in januari 2019 van de gereglementeerde spaarboekjes naar het Crelan Business Boekje, een niet gereglementeerde spaarrekening voor rechtspersonen. Rechtspersonen kunnen niet langer een gereglementeerde spaarrekening aanhouden bij Crelan.” Woordvoerder Leo De Roeck voegt eraan toe dat de totale spaarinlagen, dus met het Crelan Business Boekje erbij, met 501 miljoen euro stegen.

Ook bij Nagelmackers is de daling “het gevolg van een aantal maatregelen voor de institutionele cliënten, waaronder het omschakelen van de gereglementeerde spaarrekeningen naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen met een maximumplafond”. Boven dat plafond rekent de bank een negatieve rente aan dat type klanten aan. “De omloop op particuliere gereglementeerde spaarrekeningen bleef quasi stabiel van 2,293 miljard eind 2018 naar 2,286 miljard op heden”, laat woordvoerder Bart Beeusaert weten.

Negatieve rente

Onlangs stelde de topman van de bankenfederatie Febelfin, Karel Van Eetvelt, in een interview met Het Laatste Nieuws de minimumrente voor de gereglementeerde spaarboekjes in vraag. De banken zijn verplicht om minimum 0,1 procent getrouwheidspremie en 0,01 procent basisrente toe te kennen op een spaarrekening. Enkel voor spaarrekeningen die aan die voorwaarde voldoen, kent de wetgever een fiscaal voordeel toe. Op de intresten van deze gereglementeerde spaarrekeningen betaalt de spaarders 0 procent, of 15 procent belasting als de intresten boven het plafond van 990 euro uitstijgen.

Er zijn verschillende banken die vandaag voor grote klanten zoals bedrijven de rente al onder nul lieten zakken. Belfius gaat dat vanaf begin januari doen voor grote ondernemingen en de publieke sector, vanaf bepaalde “liquiditeitsniveaus”. Voor zelfstandigen, vrije beroepen en kmo’s past de bank voorlopig nog geen negatieve rente toe.

Ook ING bevestigt dat de bank voor zeer grote deposito’s van bepaalde grote ondernemingen of institutionele klanten een negatieve rente toepast. “Meer details geven we hierover niet, omdat dit deel uitmaakt van de relatie met de klant. Belangrijk te noteren is dat het om zeer individuele afspraken zijn op basis van de gehele relatie met de klant.”

Een negatieve rente blijft een fenomeen dat de meeste particuliere klanten bespaard blijft. Bij Argenta, dat traditioneel een bank voor spaarders is, klinkt het categoriek dat geen enkele klant vandaag een ‘bewaarrente’ betaalt aan de bank. Op de niet-gereglementeerde spaarrekening van Argenta wordt wel een nultarief van toepassing per 1 januari. Die rente verlaagt van 0,05 naar 0 procent. “Verder zitten er geen renteverlagingen of kostenverhogingen voor de particuliere spaarders aan te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content