Volgend jaar wordt elektriciteit fors duurder. Experts houden rekening met een prijsstijging van 30 procent. De royale subsidies voor groene stroom hebben een put achtergelaten van 1,7 miljard euro. De consument krijgt die factuur vanaf volgend jaar gepresenteerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Stilaan wordt duidelijk hoe diep de put is die de vorige Vlaamse minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft achtergelaten. De subsidies voor zonnepanelen en andere initiatieven voor groene stroom worden immers niet uitbetaald door de Vlaamse overheid, maar door de distributienetbeheerders, die daartoe werden verplicht.

In principe mogen zij de kosten daarvoor doorrekenen aan de consument, maar de vorige federale minister van Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte, heeft de distributietarieven in 2013 en 2014 bevroren.

Gevolg? De netbeheerders betalen alsmaar meer subsidies uit en kunnen de kosten niet verhalen. De totale factuur is intussen opgelopen tot 1,7 miljard, blijkt uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.

Als het systeem in zijn huidige vorm blijft bestaan en als alle openstaande schuld afbetaald wordt tussen 2016 en 2019, dan zal de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin naar verwachting met 30 procent verhogen ten opzichte van 2013. (Belga/NS)

Volgend jaar wordt elektriciteit fors duurder. Experts houden rekening met een prijsstijging van 30 procent. De royale subsidies voor groene stroom hebben een put achtergelaten van 1,7 miljard euro. De consument krijgt die factuur vanaf volgend jaar gepresenteerd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.Stilaan wordt duidelijk hoe diep de put is die de vorige Vlaamse minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft achtergelaten. De subsidies voor zonnepanelen en andere initiatieven voor groene stroom worden immers niet uitbetaald door de Vlaamse overheid, maar door de distributienetbeheerders, die daartoe werden verplicht.In principe mogen zij de kosten daarvoor doorrekenen aan de consument, maar de vorige federale minister van Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte, heeft de distributietarieven in 2013 en 2014 bevroren. Gevolg? De netbeheerders betalen alsmaar meer subsidies uit en kunnen de kosten niet verhalen. De totale factuur is intussen opgelopen tot 1,7 miljard, blijkt uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.Als het systeem in zijn huidige vorm blijft bestaan en als alle openstaande schuld afbetaald wordt tussen 2016 en 2019, dan zal de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin naar verwachting met 30 procent verhogen ten opzichte van 2013. (Belga/NS)